30 kwietnia 2012

Krem z czosnku niedżwiedziego

Kolejna odsłona czosnkowego tygodnia. Dziś kremowa, bardzo aromatyczna i sycąca zupa, czyli krem z czosnku niedźwiedziego :-)


zupa krem z czosnku niedźwiedziego
 

Składniki:


  • 200 g czosnku niedźwiedziego
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1,2 litra bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz do smaku
  • śmietana kremówka - do podania

Cebulę posiekać, ziemniaki obrać i pokroić w średnią kostkę. Kilka liści czosnku niedźwiedziego odłożyć na bok, a resztę pokroić w paski.
W garnku, na rozgrzanym maśle, zeszklić cebulę. Dodać czosnek, ziemniaki i chwilkę podsmażyć. Zalać bulionem i gotować na średnim ogniu aż ziemniaki będą miękkie - ok. 15 minut. Zestawić garnek z ognia i zmiksować zupę żyrafą lub malakserem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pozostawione wcześniej świeże liście czosnku drobno posiekać, dodać do zupy i ponownie zagotować. Podawać w miseczce z łyżką kremówki.
Smacznego :-) 

Wielbicielom kremowych zup polecam również:
  
Zupa marchewkowa z miodem i imbirem

Krem z cukinii

Krem z fenkuła, czyli kopru włoskiego

Marchewkowy krem z imbirem

Pomidorowy krem z gorgonzolą

Kalafiorowy krem z brokułami

Kremową, berlińską kartoflankę

Krem z dyni



1 komentarz:

  1. Super! Bardzo chętnie spróbowałabym takiej zupy, ale nie mam szans jej ugotować z braku czosnku niedźwiedziego.

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...