25 kwietnia 2012

Krem z fenkuła

Bardzo lubię koper włoski, ale często mam problem co z niego zrobić. Sałatki i różne "duszone" potrawy mi się przejadły, wiec czemu nie spróbować zupki. Mocno orzeźwiający i w miarę dietetyczny krem (dzięki zastosowaniu mleka zamiast śmietany). Spróbujcie, bo naprawę warto.


krem z fenkuła, kopru włoskiego


Składniki (2 porcje):


  • 150 g bulwy kopru włoskiego - fenkuła
  • 1/2 pora, tylko biała cześć
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 średni ziemniak
  • 20 g masła
  • 250 ml mleka
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki parmezanu, startego
  • sól, pieprz - do smaku 

Koper, seler, por i ziemniaka pokroić w średnią kostkę. Podsmażyć w garnku, na maśle, na średnim ogniu ok. 5 minut. Wlać do garnka mleko i często mieszając (aby mleko się nie przypaliło i nie wykipiało) gotować 15 minut. Następnie dolać bulion i gotować kolejny kwadrans. Gdy warzywa będą już miękkie ściągnąć  garnek z palnika i chwilkę ostudzić. Zmiksować za pomocą żyrafy lub malaksera, doprawić solą i pieprzem.
Jajko delikatnie roztrzepać i dodać do zupy, parmezan również. Zupę zagotować.
Podawać w miseczkach - samą, w towarzystwie świeżych ziół (ja podałem z rzeżuchą), z grzankami lub groszkiem ptysiowym - jak kto lubi.

1 komentarz:

  1. fenkuły bardzo lubię i mam na nie kilka sposobów, ale o takiej zupie nie pomyślałabym, zapamiętuję, żeby wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...