09 stycznia 2014

Bawarska zupa ziemniaczana - Kartoffelsuppn

W poszukiwaniu idealnej zupy ziemniaczanej czy też kartoflanej, nie wiem jak tam ją zwiecie, trafiłem na Bawarię. Wypróbowałem już wiele ziemniaczanek (na blogu mieliście okazję zobaczyć berlińską zupę ziemniaczaną) a teraz zapraszam na południe Niemiec. Ta zupa różni się od berlińskiej, nie jest kremowa, a warzywa są bardziej odczuwalne. Mimo podobnych składników smakuje zupełnie inaczej. Bawarczycy podają ją z boczkiem lub opcjonalnie z wędzonym węgorzem. Koniecznie muszę wypróbować tą drugą wersję, bo uwielbiam zupę ziemniaczaną z wędzonym trewalem. Już wkrótce zaproszę na małą relację z Bawarii...
Dzisiejszy przepis przygotowałem w ramach wspólnego gotowania. Wyzwaniem było przygotowanie potrawy z boczkiem, porem i ziemniakami - koniecznie zobaczcie co przygotowali w swoich kuchniach niżej wymienieni:



Bawarska zupa ziemniaczana


Składniki (4 porcje):

  • 500 g ziemniaków 
  • 100 g marchewki 
  • 100 selera 
  • 1 cebula 
  • 1,2 l bulionu wołowego lub cielęcego 
  • 1 mały por
  • 100 g śmietany 
  • 2 łyżki masła sklarowanego 
  • 2 łyżki oleju 
  • 8 cienkich plasterków boczku
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek - do smaku

Warzywa obrać, umyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. Cebulę drobno posiekać. Na oleju zeszklić cebulę, dodać warzywa i smażyć, aż lekko zmienią kolor.  Dodać bulion i dusić przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie por przekroić wzdłuż, umyć i pokroić w półplasterki. Zeszklić lekko na maśle. 
Zupę zmiksować, ale niezbyt dokładnie, aby kawałki warzyw były wyczuwalne podczas jedzenia, dodać podduszony  por i śmietanę.  Doprawić do smaku gałką, solą, pieprzem i majerankiem.
Na suchej patelni podsmażyć na złoto z obu stron plasterki boczku, po wyjęciu z patelni osuszyć papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu. Podawać zupę z plastrami boczku - można je pokroić lub podać w całości.
Smacznego :-)

8 komentarzy:

  1. Noooo i jest:)kolejna ziemniaczana:)a czy warto było czekać,dam znać wkrótce,jak ugotuję.Już zacieram ręce,bo jestem ciekawa,czy przebije przepyszną berlińską:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to czekam na opinię :-)
      Dlugo musiałaś czekać na kolejną propozycję, ale to nie ostatnie moje słowo ;-)

      Usuń
  2. być przepyszna – jutro sobie zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja lubie takie zimowe zupy! A polaczenie pora i ziemniakow to juz klasyka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadłam kiedyś i z chęcią bym znów zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam,
    Wczoraj zupę zrobił mój mąż na obiad. Zupa była przepyszna!!
    I będziemy ją tym bardziej pamiętać że akurat zepsuł nam się blender, więc mąż podłaczył końcówkę blendera do wiertarki i tak zmiksował :)
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10202972708832835&set=a.10200515716289557.1073741825.1657382473&type=1&theater

    OdpowiedzUsuń
  6. 21 year-old Nuclear Power Engineer Modestia Prawle, hailing from Pine Falls enjoys watching movies like Chapayev and Gunsmithing. Took a trip to Yin Xu and drives a Ferrari 250 GT Cabriolet. link

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...