13 stycznia 2014

Warzywne bolognese

Czasem nie mam ochoty na mięcho albo po prostu czasu na jego przygotowanie. Gdy wracam wieczorem z pracy chcę zjeść smacznie, ale w miarę szybko. Tradycyjne mięsne bolognese, a raczej ragù - bo tak ten sos właściwie się nazywa jest nie tyle pracochłonne, co czasochłonne. Przygotowanie porządnego sosu zajmuje 3 godziny, a jego warzywnej wersji 30 minut. Do historii sosu bolońskiego wrócimy niebawem przy okazji przepisu tradycyjnego, a dziś prezentuję niezwykle pyszny, lekki i szybki w przygotowaniu sos warzywny.
Pamiętajcie tylko, że taki twór jak spaghetti bolognese we Włoszech praktycznie nie istnieje. Podyktowane jest to względami praktycznymi. Sos miesno-warzywny jest za ciężki do wąskiego, tak delikatnego makaronu. Do mięsnego i warzywnego bolognese polecam zatem płaskie wstążki (tagliatelle, papardelle), ewentualnie rurki (penne, rigatoni).


Warzywne bolognese

Składniki (2-3 porcje):
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 mała marchewka 
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 1 duży ząbek czosnku 
  • 1 mała cukinia 
  • 1 cebula 
  • 50 g selera korzeniowego
  • 1/2 papryki żółtej 
  • 1/2 papryki czerwonej 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki wina czerwonego, wytrawnego
  • 1 gałazka tymianku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz, cukier - do smaku
  • oliwa z oliwek - do smażenia
  • ulubiony makaron (2-3 porcje)
  • parmezan - do podania

Warzywne bolognese


Cebulę i czosnek drobno posiekać. Cukinię przekroić wzdłuż na pół i pozbawić nasion. Razem z pozostałymi warzywami (oczywiście umytymi i obranymi jeśli potrzeba) pokroić w drobną kostkę. 
W garnku lub głębokiej patelni rozgrzać oliwę (2 łyżki wystarczą). Podsmażyć wszystkie warzywa razem z czosnkiem i cebulą, aż zmienią kolor, ale się nie przyrumienią (ok. 5 minut). Dodać koncentrat i chwilkę smażyć, aby się delikatnie skarmelizował. Dodać bulion i sos z pomidorów z puszki,  tymianek i rozmaryn, zagotować i dusić przez kwadrans.
W międzyczasie zagotować wodę na makaron. Po zagotowaniu ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu, odcedzić.
Wracając do sosu - dodać pokrojone pomidory i posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem - dusić pod przykryciem kolejne 5 minut. Odkryć, jeśli potrzeba i odparować nadmiar sosu.
Podawać z ulubionym makaronem. Posypać świeżo startym parmezanem - wedle uznania.
Smacznego :-)


Warzywne bolognese

3 komentarze:

  1. najlepsza wersja sosu do makaronu <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się wersja bezmięsna.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie się Ciebie czyta, Facecie. Będę tu częściej zaglądała, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...