26 stycznia 2014

Sałatka z białej fasoli, pomidorów i szynki

Dziś propozycja, która doskonale sprawdzi się zarówno w charakterze drugiego śniadania jak i obiadowego dodatku. Sałatka, której podstawą jest konserwowa biała fasola, słodziutkie pomidorki i wędlina. Szybko można ją przygotować, co jest niewątpliwie zaletą, a zjedzona w trakcie pracy długo zapewni Wam uczucie sytości.


Sałatka z białej fasoli, pomidorów i szynki


Składniki (2 porcje):
  • 1 puszka białej fasoli
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g wędliny
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
  • Dressing: mały ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę), 1/2 łyżeczki musztardy, 1 łyżka octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy z oliwek, szczypta cukru 


Sałatka z białej fasoli, pomidorów i szynki


Składniki dressingu wymieszać, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Fasolę opłukać na sitku i umieścić w misce. Dodać pomidorki pokrojone w ćwiartki, pietruszkę i dressing. Wymieszać i odstawić na kwadrans, po tym czasie ewentualnie doprawić do smaku.  Nałożyć do miseczek razem z pokrojoną w paski wędliną.
Smacznego :-)

DOBRE RADY :-)
Wędliny nie narzucam, bo każdy ma swoją ulubioną i ta sprawdzi się w sałatce najlepiej. Doskonale nada się wędlina dojrzewająca (szynka parmeńska czy szwarcwaldzka), ale również szynka drobiowa lub wieprzowa.
Co do pomidorków wybierzcie jak najsłodsze i najbardziej aromatyczne, co o tej porze roku może być nie lada wyzwaniem. Doskonałe będą pomidorki koktajlowe: truskawkowe, śliwkowe lub cherry.
 

2 komentarze:

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...