06 listopada 2013

Zupa z włoską kapustą i chorizo

Kolejna jesienna propozycja, tym razem z włoską kapustą. To sycąca, lekko pikantna zupa, doskonała na ciemne, jesienne wieczory. Nie bez znaczenia jest fakt, że nie trzeba się przy niej napracować, a efekt jest niezwykle zadowalający. Podstawą zupy jak się domyślacie jest włoska kapusta, a oprócz kapusty paprykowa kiełbasa. Najłatwiej dostać w sklepach hiszpańską kiełbasę chorizo albo węgierską kiełbasę Gyulai kolbász, Csabai kolbász. Ważne jest, aby nie była mocno wysuszona, wtedy odda nadmiar tłuszczu i będzie miękka i aromatyczna.
Jeśli lubicie włoską kapustę to wypróbujcie również inne potrawy których jest składnikiem. Polecam Wam szczególnie Krem z włoską kapustą oraz Roladkę z kurczaka we włoskiej kapuście.



Zupa z włoską kapustą i chorizo


Składniki (4-5 porcji):
  • 1 cebula, pokrojona w półplasterki
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • ¼ małej główki kapusty włoskiej, poszatkowanej
  • 1 puszka pomidorów, krojonych
  • 1 puszka białej fasoli (cannellini)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 1 duża marchewka, pokrojona w półplasterki
  • 1 szklanka fasolki szparagowej, mrożonej
  • 125 g kiełbasy paprykowej (hiszpańska chorizo, węgierska.csabai), pokrojonej w 1 cm plastry
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz, wędzona słodka papryka – do smaku
  • olej rzepakowy – do smażenia

Zupa z włoską kapustą i chorizo


W rondlu albo głębokiej patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę. Przykryć przykrywką i na małym ogniu lekko poddusić. Dodać kiełbasę i podsmażyć chwilkę, aby wytopić tłuszcz. Dodać marchewkę, kapustę, fasolkę szparagową i czosnek, podsmażyć parę minut. Oprószyć solą, pieprzem, papryką i cukrem – wymieszać. Dodać puszkę pomidorów, koncentrat i podsmażyć lekko odparowując sos. Dodać bulion i dusić pod przykryciem przez ok. 20 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać białą fasolę i połowę natki pietruszki, gotować jeszcze 3 minuty. 
Doprawić ewentualnie solą, pieprzem i papryką. Podawać posypane pozostałą natką.
Smacznego :-)

1 komentarz:

  1. Czytam sobie listę składników, to musi być świetna zupa.

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...