27 listopada 2013

Wołowina w piwie z piwnymi szpeclami

Pierwszy śnieg za oknem mamy już za sobą i zima zbliża się nieubłaganie. W takim czasie nasz organizm domaga się solidnego, pożywnego jedzenia, które pozwoli jemu i nam przetrzymać mroźne dni.
Dzisiejsza propozycja to właśnie takie solidne, ale zaskakująco lekkie jedzenie. Łatwe w przygotowaniu, ale emanujące ciepłem, aromatem ziół i piwa, na bazie którego zostało przygotowane. Przepis został skomponowany dla piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody, którego charakterystyczny smak oraz ciemny, brązowy kolor doskonale sprawdzi się w gulaszu z wołowiny.
Jeśli już robimy wołowinę w piwie to czemu nie posunąć się dalej i nie przygotować na bazie tego samego piwa dodatków? Stąd szpecle, które doskonale komponują się z jednogarnkowymi, mięsnymi potrawami również zostały dosmaczone piwem.


Gulasz wołowy w piwie z piwnymi szpeclami



Składniki (2 porcje):
  • 400-450 g mięsa wołowego (kark, goleń)
  • 1 szalotka bananowa, drobno posiekana
  • 150 g małych okrągłych szalotek (8 szt)
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 100 g wędzonki (bekon, boczek)
  • 6 szt. brązowych pieczarek, średniej wielkości
  • 1/2 szklanki piwa
  • 1 szklanka bulionu wołowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 gałązki świeżego tymianku 
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy (najlepiej świeży)
  • posiekana natka pietruszki - do podania
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
  • olej rzepakowy - do smażenia
  • ew. łyżeczka mąki ziemniaczanej - do zagęszczenia sosu.

Szpecle:
  • 100 ml piwa
  • 200 g mąki
  • 2 jajka
  • odrobina startej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli 
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku
  • 2 łyżki masła


Gulasz wołowy w sosie piwnym z piwnymi szpeclami

Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Potrzebny będzie również garnek z przykrywką, który możecie wykorzystać na kuchence i w piekarniku, najlepiej żeliwny.
Mięso oczyścić i pokroić w sporą kostkę, doprawić solą i pieprzem. Boczek pokroić w słupki.  Małe szalotki obrać i pozostawić w całości, jeśli są większe można je przekroić wzdłuż na pół. Pieczarki oczyścić, najlepiej nie obierać i przekroić wzdłuż na pół.
W garnku rozgrzać olej. Podsmażyć mięso i wędzonkę z każdej strony na złoty kolor. Dodać posiekaną cebulę i podsmażyć przez 2-3 minuty, az się zeszkli. Dodać czosnek i smażyć przez pół minuty, aż uwolni aromat, a następnie wmieszać w zawartośc garnka.koncentrat pomidorowy - chwilkę podsmażyć. 
Dodać piwo, bulion, liść laurowy, ziele angielskie i tymianek - całość przykryć, zagotować i przenieść do nagrzanego piekarnika. Piec przez 1,5 godziny, w tym czasie dwukrotnie wyciągnąć i przemieszać. Gdy czas upłynie dodać pieczarki i szalotki, piec kolejne 30-45 minut, aż mięso i cebulki będą miękkie. Jeśli zajdzie taka potrzeba można zagęścić sos mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wody.

Gdy mięso znajduje się w piekarniku przygotować szpecle. Nie trzeba się zgrać w czasie z mięsem, bo szpecle będą później odgrzewane.
Zagotować wodę w dużym garnku, osolić. Wymieszać w misce mąkę, sól, gałkę, jajka i piwo. Odstawić na czas potrzebny do zawrzenia wody. Za pomocą urządzenia do szpecli (hebel, praska, sito) przecisnąć ciasto do wrzącej wody. Gotować przez chwilkę po ich wypłynięciu na wierzch (45-60 sekund). Odcedzić i przelać zimną wodą.
Można oczywiście szpecle wykonać klasycznie. Do ich przygotowania potrzebna jest zwykła drewniana deska z rączką (która ułatwia trzymanie) i szpatuła do ciasta. Nawilżyć całą deskę i rozsmarować na niej cienką, kilkumilimetrową warstwę ciasta. Następnie trzymając deskę nad garnkiem z gotującą się wodą za pomocą szpatuły odcinać na desce 5 milimetrowe kawałki ciasta (na całej szerokości deski) i spychać je do wody. Czynność powtarzać, aż do wody trafi cała porcja ciasta rozsmarowana na desce. Kluseczki są gotowe chwilę po wypłynięciu na wierzch. Kolejną porcję ciasta rozsmarować na desce i powtarzać czynności aż do wyciągnięcia ostatniej porcji z garnka.

Gdy mięso będzie gotowe wyciągnąć garnek z piekarnika. Na patelni rozgrzać masło. Podsmażyć na nim szpecle z groszkiem (aż będą gorące).
Przed podaniem gulasz doprawić ewentualnie do smaku. Podawać ze szpeclami, posypać natką pietruszki.
Smacznego :-)


Gulasz wołowy w sosie piwnym z piwnymi szpeclami

4 komentarze:

  1. Mmmm... takie coś na obiad dzisiaj mieć <3

    OdpowiedzUsuń
  2. U Belgów jadłam chyba coś podobnego, bo chwalili się że to wołowina na piwie - było obłędnie pyszne!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam i zachwyciłam swoich gości.Polecam zarówno ze względów smakowych jak i szybkie przygotowanie dania (nie licząc czasu pieczenia).

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię wołowinkę, więc myślę, że jeśli będzie smakować, tak jak wygląda, to cała rodzinka będzie zachwycona.

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...