29 listopada 2013

Indyjski kurczak Bhuna

Bhuna jest techniką gotowania, w którym przyprawy są podsmażane na tłuszczu, aby uwolniły swój aromat, który później przeniknie do warzyw i mięsa dodanych do podsmażonych przypraw. Przyprawy te często maja formę pasty w skład której wchodzi imbir, cebula (szalotka), czosnek. Bhuna to również nazwa dania , którego przygotowanie rozpoczyna ww proces. Jest to danie kuchni indyjskiej, właściwie rodzaj curry którego składniki powoli dusza się w przygotowanej wcześniej podsmażonej paście. Ten rodzaj curry jest niesamowicie aromatyczny i cechuje się niewielka ilością gęstego sosu.


Indyjski kurczak Bhuna


Składniki (4 porcje):
  • 4 małe filety z piersi kurczaka
  • 3 papryki, różne kolory (u mnie czerwona, żółta i pomarańczowa)
  • 1 papryczka chili (opcjonalnie)
  • 40 g obranego imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 puszka pomidorów, krojonych
  • 400 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 łyżka przyprawy garam masala
  • 1 łyżka łagodnej przyprawy curry
  • 1 łyżka łagodnej pasty curry
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku
  • olej rzepakowy lub słonecznikowy – do smażenia


Indyjski kurczak Bhuna


Piersi oczyścić i każdą podzielić na 3, 4 części. Papryki pozbawić nasion i błonek, pokroić w średniej wielkości kawałki.
Teraz czas na przygotowanie aromatycznej pasty. Cebule i imbir pokroić w małe kawałki i wrzucić do malaksera. Dodać czosnek, garam masala, curry i dokładnie zmiksować.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć przygotowaną pastę przez 5-8 minut ciągle mieszając, aby przyprawy się nie przypaliły. Cebula powinna się właściwie rozpaść.
Następnie dodać puszkę pomidorów, cukier i gotować pod przykryciem kolejne 5 minut. Dodać papryki i kurczaka, wymieszać i gotować przez parę minut, następnie wlać bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić na małym ogniu przez 10-15 minut, aż kurczak i warzywa będą prawie miękkie.Następnie zwiększyć ogień i odparować bez przykrywki nadmiar sosu.
Mąkę ziemniaczana lub kukurydzianą wymieszać z odrobiną wody i wlać do sosu. Mocno podgrzać, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ryżem (u mnie mieszanka basmati i dzikiego)

Indyjski kurczak Bhuna

1 komentarz:

  1. Az mi zapachnialo.... Uwielbiam takie aromatyczne dania!

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...