24 listopada 2013

Grillowana ciabatta z oscypkiem i żurawiną

Kanapki wcale nie muszą być nudne, a te zrobione z własnoręcznie wykonanego pieczywa wręcz nie powinny takie być. Dziś na bazie ciabatty, którą możecie znaleźć na moim blogu proponuję kanapkę z grillowanego pieczywa, równie grillowanego oscypka, szynki dojrzewającej i żurawiny. Całości dopełni chrupiąca sałata :-)
Jeśli lubicie niepospolite kanapki to zerknijcie również na inne kanapkowe propozycje, które dla Was przygotowałem: kanapkę z krewetkami,czy też grillowaną ciabattę z łososiem.




Składniki:
  • 1 ciabatta
  • 4 plastry oscypka
  • 2 plastry szynki dojrzewającej (u mnie hiszpańska Serrano
  • kilka liści ulubionej sałaty (u mnie rzymska) 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 2 łyżki konfitury z żurawiny 



Ciabattę przekroić na 2 kromki i podsmażyć na patelni grillowej albo zapiec w piekarniku. Następnie każdą posmarować łyżką oliwy, ułożyć na niej sałatę i plaster szynki. Na suchej patelni podsmażyć z obu stron plastry oscypka i ułożyć je na wierzchu kanapek.  Na ser powędruje konfitura z żurawiny. 
Smacznego :-)

3 komentarze:

  1. CUDEŃKO! Poproszę taką jedną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oscypek i żurawina - idealny duet. Wyglądają przepysznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda, w najbliższych dniach spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...