17 maja 2013

Szparagi zapiekane z cukinią i ziemniaczkami

Maj kojarzy mi się przede wszystkim ze szparagami. Nic na to nie poradzę, że gdy zbliża się długi, majowy weekend zaczynam wypatrywać tych pysznych warzyw. W tym roku ze względu na spore opóźnienie wiosny sezon szparagowy w Polsce również nieco się opóźnił, ale nic straconego, w połowie maja mamy okazję nadrobić zaległości :-)
Dziś w ramach wspólnego gotowania proponuję szparagi zapiekane z ziemniakami i cukinią. Całości dopełnia delikatny, lekki beszamel zupełnie inny od znanego Wam z lasagne. Daje aromat i delikatność potrawy oraz pyszny serowy smak. Oczywiście jeśli chcecie nie żałujcie mąki i zagęśćcie sos. Mnie wydaje się to zbędne i dla mnie największą wartością tego beszamelu jest fakt, iż zapiekanka jest leciutka jak piórko :-)
Potrawa jest efektem wspólnego przygotowania pyszności z innymi blogerami. Za zadanie postawiliśmy sobie potrawy zawierające trzy składniki: szparagi, jajko i ser. Te trzy składniki można dowolnie połączyć, ale mają tą zaletę, że pasują do siebie idealnie.


zapiekane szparagi z cukinią


Składniki (2-3 porcje):
  • 5 średnich młodych ziemniaków
  • 4 białe szparagi
  • 4 zielone szparagi
  • 1 cukinia
  • 3-4 plastry szynki prosciutto
  • 30 g masła
  • 1-2 łyżki mąki
  • 1 szklanka wody, w której gotowane były szparagi
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany (najlepiej crème fraîche)
  • sok z jednej małej cytryny
  • 1/2 szklanki parmezanu
  • 1/2 szklanki sera cheddar
  • 2 jajka (tylko żółtka)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz, cukier - do smaku



Obrać i ugotować ziemniaki, nie mogą być zbyt miękkie. Po ugotowaniu natychmiast przelać kilka razy zimną wodą i pokroić w 5 mm plastry. Zagotować wodę na szparagi, dodać po łyżeczce soli i cukru. Ugotować szparagi al dente, zielone gotują się nieco szybciej. Ugotowane wyciągnąć z wody i zahartować pod zimną wodą, pokroić w kilkucentymetrowe kawałki. 
Pokroić cukinie w 5 mm plastry i obsmażyć na patelni doprawiając odrobiną soli i pieprzu. Szynkę pokroić na mniejsze kawałki. Nagrzać piekarnik do 250 stopni. Pora na sos. Rozpuścić masło i dodać mąkę. Ciągle mieszając zrobić zasmażkę o jasno brązowym kolorze. Wlać wodę ze szparagów i śmietanę, zagotować. Przyprawić sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, cukrem, pieprzem i solą. Gdy sos lekko zgęstnieje, zestawić z ognia i dodać parmezan. Dobrze wymieszać. W naczyniu żaroodpornym ułożyć ziemniaki naprzemiennie z cukinią - jak dachówkę. Na to położyć szynkę oraz szparagi. 
Kończymy sos, dodając natkę pietruszki oraz żółtka oddzielone od białek. Dobrze zamieszać.
Całość polać sosem i wstawić na 15 minut do piekarnika. Na 5 minut przed końcem czasu posypać cheddarem. Po wyciągnięciu z piekarnika odczekać kilka minut przed podaniem. 

10 komentarzy:

  1. Widzę zapiekankę więc jestem ;) !!! Zapieczone pod serem musi być pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł :)
    wygląda wspaniale,
    tysiagotuje.pl POZDRAWIA ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się, że wykorzystałeś zarówno zielone, jak i białe szparagi. Przyznam, że w tym roku białych jeszcze nie jadłam, zostawiam je na koniec sezonu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie, uwielbiam różnego rodzaju zapiekanki i myślę że wykorzystam ten pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie połączenie smaków to coś dla mnie:) wygląda wyśmienicie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo mi się takie lekkie, delikatne danie podoba :) Z pewnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nic dodać, nic ująć. Pyszne smaki pożeniłeś w tej jednej foremce. Lubię takie dania wybitnie.

    OdpowiedzUsuń
  8. zrobiłam właśnie to, genialne!

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...