13 maja 2013

Sałatka z brokuła i fety

W sobotę zaprezentowałem Wam przepis na sycącą zapiekankę z mięsem i szpeclami, dzisiaj zatem coś lżejszego. Wiosna za oknem, na bazarkach coraz więcej pysznych, młodych warzyw, więc proponuję sałatkę z brokułem, fetą i pachnącym pomidorem. Do tego dressing z oleju arachidowego i octu winnego oraz świeże zioła...


sałatka z brokuła i fety



Składniki (2 porcje):
  • garść ulubionej sałaty 
  • 1 mały brokuł
  • 1/2 sera feta (ok. 100-125 g)
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
  • 1 łyżka bazylii, posiekanej
  • sól, świeżo zmielony pieprz  kolorowy, cukier - do smaku
  • 6 łyżek oleju arachidowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1/2 papryki, żółtej


Umytą i osuszoną sałatę ułożyć na talerzach. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować al dente we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i cukru. Po ugotowaniu odcedzić i schłodzić zimną wodą albo zanurzyć w wodzie z lodem. Zimne różyczki ułożyć na talerzach.
Pomidora pokroić w ósemki, paprykę w paski - ułożyć na talerzach. Udekorować pokruszoną fetą.
Zrobić dressing mieszając dokładnie olej z octem, dodać trochę soli i pieprzu. Posypać sałatkę ziołami i polać ją dressingiem.
Smacznego :-)

sałatka z brokuła i fety
sałatka z brokuła i fety

13 komentarzy:

  1. Prosto, kolorowo i smacznie - tak jak lubię!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna,smaczna salatka,rezygnuje z oleju arachidowego i juz sie moge nia delektowac:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, nie ma co czekać, ale kiedyś spróbuj takiego oleju, warto :-)

      Usuń
  3. Fajna, lekka ale sycąca sałatka. W zasadzie mogłaby posłużyć jako samodzielny lunch.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mo i u mnie właśnie była obiadem :-)

      Usuń
  4. To musi być pyszne, dzisiaj sobie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kapitalnie wyglada, tak lekko i kolorowo.

    OdpowiedzUsuń
  6. Smacznie i zdrowo :-) Chyba naprawdę już się przygotowujesz do sezonu "bikini"

    Pozdro!

    Agata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No jasne, serio serio :-)
      Pozdrawiam...

      Usuń
  7. Robię bardzo podobną i bardzo ją lubię. Czasami posypuję prażonymi płatkami migdałów. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. olej arachidowy jest absolutnie genialny, praktycznie sam robi smak ;)

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...