07 maja 2013

Sałatka z łososiem, ricottą i imbirem

Zorientowałem się, że ostatnio na blogu było mało lekkich dań, zabrakło zup, sałatek więc postaram się to jak najszybciej nadrobić. Skoro wiosna już w końcu do nas dotarła to nie można się wzbraniać przed świeżymi warzywami, które coraz lepiej smakują i coraz im bliżej do działkowych.
Dziś proponuje smaczna sałatkę na śniadanie, pierwsze lub drugie, choć na obiad też się nada :-) Sałatka przygotowana z łososia wędzonego na gorąco (takiego jednak preferuję), ricotty, imbiru no i oczywiście warzyw.


sałatka z wędzonym łososiem
 

Składniki (2 porcje):
  • 125 g łososia wędzonego na ciepło (u mnie z dodatkiem pieprzu)
  • 4 garście mieszanki sałat
  • 1/2 opakowania jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki słodkiego sosu chilli
  • 70 g sera ricotta
  • 10 płatków marynowanego imbiru, różowego
  • kiełki rzodkiewki
  • kilkanaście plastrów ogórka
Jogurt wymieszać z sosem chilli. Sałatę rozłożyć na talerzach, polać sosem. Kawałki łososia ułożyć na sałacie, a z ricotty zrobić małe kulki (10 sztuk) i ułożyć je na plasterkach ogórka. Resztę ogórka i imbir pokroić w paski i dodać do sałatki. Udekorować kiełkami, przed samym podaniem ewentualnie doprawić solą i kolorowym pieprzem.
Smacznego :-)


sałata z łososiem, ogórkiem i ricottą

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam łososia i z pewnością zrobię sobie Twoją sałatkę. No i imbir marynowany który uwielbiam i często go podjadam prosto ze słoika :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię łososia i wogóle ryby wędzone na ciepło. Łosoś wędzony na zimno sporadycznie gości w moim jadłospisie, ale tez jest niczego sobie :-)
      Pozdrawiam...

      Usuń
  2. Coś dla mnie :) Jest łosoś, którego uwielbiam, są inne warzywa i imbir, który nadaje tu trochę azjatyckich aromatów, włoska ricotta, a przede wszystkim lekkość sałatki sprawia, że na miesiąc przed "bikini" mogłabym się nią cały czas odżywiać :)

    Pozdrawiam Cię serdecznie,

    Agata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie z myślą o sezonie bikini wcinam tą sałatkę ;-)
      Miłego dnia :-)

      Usuń
  3. Imbir marynowany? i w dodatku różowy? jak żyję,nie słyszałam o takim:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. witaj,ale tu u CIEBIE pięknie,zdrowo,smacznie,słodko i kolorowo.Jestem zachwycona.Jeśli pozwolisz to rozgoszczę się i pozostanę na dłużej.W wolnej chwili zapraszam w odwiedziny do Dobrych Czasów.Pozdrawiam wiosennie,dodam tylko,że Twoje fotki są bardzo ładne.J.

    OdpowiedzUsuń
  5. To prawda, łosoś wędzony na ciepło jest najlepszy, choć na zimno też lubię, sałatka bardzo fajnie się prezentuję, ciekawe połaczenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  6. aż mi zaburczało w brzuchu, wszystkie składniki które uwielbiam

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...