18 maja 2013

Zupa krem z kopru włoskiego i selera z pomarańczową nutą

Dziś zapraszam na pyszną kremowa zupę z aromatycznego fenkułu (kopru włoskiego) oraz selera. Łatwą w wykonaniu, szybką, sycącą i bardzo, bardzo smaczną.


zupa krem z fenkuła i selera


Składniki:
  • 700 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 3 małe szalotki
  • 2 fenkuły
  • kawałek selera (korzeń) ok. 180 g
  • skórka otarta z 1 małej pomarańczy
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka masła - do smażenia
  • gęsta śmietana - do podania
  • kilka grzanek z kawałkami suszonych pomidorków - do podania

Szalotkę drobno posiekać, seler obrać, fenkuł oczyścić, a resztki jego natki odłożyć na bok (będą przydatne do udekorowania). Seler i fenkuł zetrzeć na grubej tarce lub w malakserze (jak na surówkę.
W rondli rozgrzać tłuszcz, dodać szalotkę i zeszklić ją na średnim ogniu. Dodać pozostałe warzywa, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 10 minut. W razie potrzeby podlać odrobinę wodą.
Następnie dodać bulion, skórkę pomarańczową, doprawić solą i pieprzem. Gotować kolejne 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie. Zmiksować zupę na gładko w blenderze lub malakserze. Dodać odrobinę bulionu lub wody jeśli uznacie to za konieczne.
Po zmiksowaniu doprawić ewentualnie, podawać z kleksem śmietany i posypać natką kopru włoskiego oraz odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.
Smacznego :-)


zupa z kopru włoskiego


kremowa zupa z selera i fenkuła

7 komentarzy:

  1. nie ukrywam, że bym skosztowała :)
    pozdrowionka!
    www.tysiagotuje.pl
    ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fenkuł to dla mnie nowość,za każdym razem,gdy przechodzę obok niego w sklepie,zastanawiam się do czego bym go zużyła,no i mam przepis czarno na białym:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj,
    Chciałem Cię ( jako twórcę tego bloga ) oraz Twoich gości zaprosić na portal blogbook.pl, który jest pierwszym w sieci serwisem zbierającym w jednym miejscu blogi i posty.

    Mam nadzieję, że i Twój blog dołączy do tego grona, a Tobie pozwoli zwiększyć rozpoznawalność oraz oglądalność Twoich wpisów.

    Serdecznie zapraszam i wierzę, że już niedługo przeczytam Twoje posty na blogbook.pl.

    Pozdrawiam i pozostaję do dyspozycji w przypadku pytań lub wątpliwości

    Michał Ludczyński ( twórca portalu )

    www.blogbook.pl


    PS.
    Nie musisz dodawać postów na blogbook.pl.
    Dzieje się to automatycznie po dodaniu Twojego bloga na stronę.



    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajna zupa! Ciekawi mnie dodatek pomarańczy,ale myślę, że sprawdza się świetnie, bo w kocu połączenie cytrusów i fenkułu to klasyka

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe, oryginalne połączenie :) Muszę wypróbować koniecznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem w fazie zup więc takiego połączenia muszę spróbować...pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smaczna zupka troche ja zmodyfikowalem zamiast 2 fenkulow uzylem 3, dodalem tez 2 gwiazdki anyzowe i sok z polowy pomaranczy.

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...