18 maja 2013

Zupa krem z kopru włoskiego i selera z pomarańczową nutą

Dziś zapraszam na pyszną kremowa zupę z aromatycznego fenkułu (kopru włoskiego) oraz selera. Łatwą w wykonaniu, szybką, sycącą i bardzo, bardzo smaczną.


zupa krem z fenkuła i selera


Składniki:
  • 700 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 3 małe szalotki
  • 2 fenkuły
  • kawałek selera (korzeń) ok. 180 g
  • skórka otarta z 1 małej pomarańczy
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka masła - do smażenia
  • gęsta śmietana - do podania
  • kilka grzanek z kawałkami suszonych pomidorków - do podania

Szalotkę drobno posiekać, seler obrać, fenkuł oczyścić, a resztki jego natki odłożyć na bok (będą przydatne do udekorowania). Seler i fenkuł zetrzeć na grubej tarce lub w malakserze (jak na surówkę.
W rondli rozgrzać tłuszcz, dodać szalotkę i zeszklić ją na średnim ogniu. Dodać pozostałe warzywa, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 10 minut. W razie potrzeby podlać odrobinę wodą.
Następnie dodać bulion, skórkę pomarańczową, doprawić solą i pieprzem. Gotować kolejne 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie. Zmiksować zupę na gładko w blenderze lub malakserze. Dodać odrobinę bulionu lub wody jeśli uznacie to za konieczne.
Po zmiksowaniu doprawić ewentualnie, podawać z kleksem śmietany i posypać natką kopru włoskiego oraz odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.
Smacznego :-)


zupa z kopru włoskiego


kremowa zupa z selera i fenkuła

6 komentarzy:

  1. nie ukrywam, że bym skosztowała :)
    pozdrowionka!
    www.tysiagotuje.pl
    ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fenkuł to dla mnie nowość,za każdym razem,gdy przechodzę obok niego w sklepie,zastanawiam się do czego bym go zużyła,no i mam przepis czarno na białym:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajna zupa! Ciekawi mnie dodatek pomarańczy,ale myślę, że sprawdza się świetnie, bo w kocu połączenie cytrusów i fenkułu to klasyka

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe, oryginalne połączenie :) Muszę wypróbować koniecznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem w fazie zup więc takiego połączenia muszę spróbować...pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smaczna zupka troche ja zmodyfikowalem zamiast 2 fenkulow uzylem 3, dodalem tez 2 gwiazdki anyzowe i sok z polowy pomaranczy.

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...