27 kwietnia 2012

Chorizo duszone w porto

Feeria smaków i barw na talerzu. Bardzo prosta i niezwykle smaczna propozycja rodem z Portugalii. Chorizo duszone w porto podane w towarzystwie młodych ziemniaczków. Pychota :-)


chorizo duszone w porto


Składniki (4 porcje):


  • 400 g kiełbasy chorizo
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 2 liście laurowe
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki, posiekany
  • 150 ml porto
  • 70 dkg młodych ziemniaków
  • 4 łyżki masła
  • sól, pieprz - do smaku 
  • oliwa do smażenia


Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i podsmażyć na niej pokrojoną w półplasterki cebulę i pokrojoną w plastry chorizo. Następnie dodać pokrojoną w paski paprykę i wszystko razem smażyć na średnim ogniu przez 5 minut. Dodać liście laurowe, pokrojone w plasterki 2 ząbki czosnku oraz 2/3 natki pietruszki. Dolać porto, chwilkę poddusić, doprawić do smaku pieprzem i solą, dodać łyżkę masła i zredukować sos.
Ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić. Do garnka z ziemniakami dodać 3 łyżki masła, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku i poszatkowaną resztę pietruszki. Chwilkę podgrzać, aby masło się stopiło i czosnek oddał swój aromat, ewentualnie dosolić. Ziemniaki podawać z duszoną kiełbasą.
Smacznego :-) 

chorizo duszone w porto

Przepis pochodzi z programu Roberta Makłowicza.

6 komentarzy:

  1. W chorizo zakochalam sie od pierwszego sprobowania, wiec ten przepis to cos w sam raz dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najwyraźniej żadna osoba na świecie nie ma takiego powodzenia jak chorizo :-)

      Usuń
  2. A gdzie opis zachęcający do spróbowania?:> Nie żebym tak czy siak nie była zaczęcona, bo wystarczy zerknąć na zdjęcia i na składniki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Postawiłem na przekaż podprogowy :-)
      Poza tym teraz widzę tylko czosnek niedźwiedzi, czuje czosnek, śnię o czosnku... Bałem się, że we wstępie też napiszę o czosnku...

      Usuń
  3. wygląda mega apetycznie! i pewnie pachnie obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...