19 kwietnia 2013

The Hairy Bikers' Big Book Of Baking - recenzja

Książka, o której dziś słów kilka, wielokrotnie gościła na moim blogu w postaci przepisów, które spotkały się z Waszym zainteresowaniem.
Jako wielki fan Kudłatych Kucharzy napisałem o ich Pajowej Biblii, teraz przyszedł czas na kolejną książkową pozycję, której uzupełnieniem jest znakomity program telewizyjny Hairy Bikers' Bakeation (w naszym kraju program ten można obejrzeć na kanale BBC Lifestyle jako Kudłaci Kucharze - wakacje z wypiekami).
 
 
Książka i program to (z małymi wyjątkami) przewodnik po pysznych wypiekach, na które można się natknąć i koniecznie trzeba skosztować w kilku europejskich krajach, przez które podróżowali Si i Dave. Te małe wyjątki to kilka zupek, do których pasują lokalne wypieki :-D



Przepisy w książce podzielone zostały wg krajów, z których pochodzą. Kudłaci odwiedzili więc Norwegię, Benelux, Niemcy, Słowację, Węgry, Rumunię, Austrię, Włochy, Francję i Hiszpanię. Każdy kraj ma do zaproponowania niezwykłe pyszności, każdy skusi Was na pewno czymś słodkim lub wytrawnym. Jednym słowem 256 stron dokładnych przepisów, pięknych zdjęć, wydanych na porządnym papierze w twardej oprawie z obwolutą. Przepisy (poza jednym) mnie nie zawiodły, więc nadal uwazam ich receptury za najlepsze z najlepszych. 
Zakup książki oczywiście na Amazonie, bo nasi wydawcy zainteresowani są jedynie wybrana garstką autorów, a i te książki potrafią zepsuć doszczętnie dzięki niezwykle "pomysłowemu" tłumaczeniu.

 
Na moim blogu mieliście okazje już zobaczyć kilka przepisów inspirowanych ich książką i wkrótce zobaczycie kolejne, bo do dań przez nich proponowanych wraca się i wraca. Wkrótce zaprezentuję Wam słodkie pomysły - dwa pyszne ciasta, które miałem okazję zrobić i ze smakiem zjeść w czasie Świąt Wielkanocnych, a teraz zapraszam do obejrzenia tych dań, które już u mnie na blogu się pojawiły.


Zakręcona bagietka

Hiszpańskie chlebki - pan de horno

Domowa francuska bagietka

Prowansalskie ciasteczka wytrawne

Sernik Amaretto najlepszy na świecie

Stromboli

Chleb ziemniaczany - Kartoffelbrot

  Gulyásleves - zupa gulaszowa najlepsza na świecie :-)

Flammekueche - chrupiąca tarta pieczona w ogniu

3 komentarze:

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...