24 kwietnia 2013

Nadziewane pieczarki portobello

Dziś chciałbym Wam zaproponować nadziewane portobello, pełne aromatów sera i czosnku. Te wspaniałe grzyby są dużo bardziej aromatyczne od zwykłych białych pieczarek, no i rzecz jasna sporo większe. Dzięki temu rewelacyjnie nadają się do zapiekania, smażenia i grillowania.
Do przygotowania potrawy użyłem oleju ryżowego firmy Oleofarm. W Polsce niezbyt popularny, mimo że jest produkowany przez rodzimą firmę, a szkoda bo jest bardzo interesującym tłuszczem. Ma wysoką temperaturę dymienia - nadaje się świetnie do smażenia i pieczenia w wysokich temperaturach, dlatego też stosowany jest np. w kuchni chińskiej. Ma bardzo delikatny smak, więc nie zmienia smaku potraw na nim przygotowanych, dodatkowo jest absorbowany przez potrawy w mniejszym stopniu niż inne tłuszcze.
  

Polecam również pieczarki nadziewane trzema serami 

 

nadziewane portobello



Składniki:
  • 2 duże portobello
  • 150 g fety
  • 50 g pikantnego sera gorgonzola
  • 3 łyżki oleju ryżowego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • kilka  plastrów sera camembert
  • czarny pieprz - do smaku


Fetę, gorgonzolę, łyżkę oleju oraz czosnek przeciśnięty przez praskę rozgnieść i wymieszać widelcem. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni, żaroodporne naczynie posmarować pozostałym olejem. Pieczarki obrać i pozbawić resztek nóżek. Wypełnić je nadzieniem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Piec przez 15 minut, następnie wyciągnąć, na wierzchu ułożyć plasterki sera camembert i zapiekać kolejne 5 minut.
Smacznego :-)

pieczarki portobello nadziewane serem
pieczarki nadziewane fetą i gorgonzolą

4 komentarze:

  1. PIECZARKI sa przepyszne w każdym wydaniu ;) swietny przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Intuicyjnie wyczuwam,że to strzał w dziesiątkę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie próbowałam jeszcze pieczarek portobello, wydają się być idealne do faszerowania :) Dziękuję za dodanie przepisu do akcji :)

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...