25 października 2014

Makaron farfalle z pancettą i awokado

Dziś świętujemy Światowy Dzień Makaronu, więc nie ma najmniejszych szans obejść się bez jego zjedzenia albo podzielenia się przepisem na makaronowe danie. Ja oczywiście makaron zjadłem i chciałbym się podzielić przepisem na pyszne makaronowe kokardki z pancettą i awokado w delikatnym śmietanowym sosie.
Ten pyszny dzień świętuję wspólnie z Zuzią, Lejdi, Mirabelką i Mopsikiem.


Makaron farfalle z pancettą i awokado


Wielbicieli makaronów zapraszam również do obejrzenia kilku innych przepisów:

Pyszne dania z makaronem



Składniki (2 porcje):
  • 2 porcje makaronu farfalle (200 g)
  • 1 awokado
  • 60 g pancetty, pokrojonej w paski
  • sok z 1 limonki 
  • 1 mała cebula, posiekana 
  • 1 papryczka chili, pokrojona w półplasterki
  • 1 łyżka kaparów, odsączonych z zalewy 
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 
  • 150 ml śmietany 18%
  • sól, świeżo zmielony kolorowy pieprz – do smaku 
  • oliwa z oliwek 
  • płatki parmezanu do przybrania

Makaron farfalle z pancettą i awokado


1. Ugotować makaron w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Odcedzić.
 
2. W międzyczasie rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni. Dodać pancettę, chili i cebulę, poddusić wszystko na średnim ogniu, aż boczek się lekko zezłoci. Dodać kapary, śmietanę i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

3. Awokado przekroić wzdłuż na pół, pozbawić pestki, obrać ze skórki i pokroić w średniej wielkości kostkę. Wymieszać z sokiem z limonki, aby nie ściemniało.

4. Odcedzony makaron przełożyć na patelnię z sosem, dodać natkę i awokado, dokładnie wymieszać. Podawać posypane płatkami parmezanu.

Smacznego :-)


Makaron farfalle z pancettą i awokado


Światowy Dzień Makaronu 2014

5 komentarzy:

  1. Oj bardzo pyszne danie, jakie apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie zabij - pominęłam kapary ;) Jakoś nie przepadam za ich smakiem.
    Generalnie makaron świetny, smaczny i wyrazisty sos :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie przepadałem, ale ostatnio kupiłem pyszne maltańskie, które naprawdę mi posmakowały :-)

      Usuń
  3. Makaronu z awokado jeszcze nie próbowałam, intrygujący pomysł. Przekonuje mnie dodatek wielu aromatycznych składników, dzięki czemu sos na pewno nie był mdły. Dziękuję za wspólne gotowanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie awokado kojarzy się raczej z sałatkami, wiec tym chętniej wrzuciłem go do innego dania. Tak jak piszesz trzeba było go dosmaczyć czymś charakterystycznym i kapary mi się od razu nasunęły :-)

      Usuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...