28 kwietnia 2013

Kasza gryczana z warzywami i kurczakiem

Na niedzielny obiad proponuję aromatyczną kaszę gryczaną podaną z warzywami i piersią z kurczaka. To takie przaśne i szybkie danie, ale jednocześnie wygląda "całkiem całkiem" :-) A smakuje jeszcze lepiej niż wygląda :-)
Od wielu lat kasza gryczana bezapelacyjnie kojarzyła mi się tylko z gulaszami. Ciężkie (często pyszne) sosy, ogórek kiszony albo buraczki - tak zawsze mi się jawiła, jako skromny dodatek do wszystkiego na talerzu. Teraz wiem, że na szczęście tamte czasy już nie wrócą i kasza może być podstawą dania, a nie tylko przystawką. Może być użyta w takich właśnie jednogarnkowcach, jako farsz do pierogów czy też gołąbków, jako główny składnik różnego rodzaju placuszków. No i jest niezwykle zdrowa, co ciekawe nie jest zbożem, nie zawiera glutenu. Zawiera sporo błonnika, wysokiej jakości białko, przeciwutleniacze, mikroelementy i witaminy. Jest polecana cukrzykom, kobietom w ciąży i mężczyznom prowadzącym intensywne życie seksualne ;-P
Dodatkiem do kaszy nadającym jej ostatni szlif jest odrobina dobrego masła i łyżka oleju arachidowego. Olej ten uzyskiwany jest z orzeszków ziemnych metodą tłoczenia na zimno. Jest doskonały do sałatek i dań na ciepło, ale w tym drugim przypadku powinien być dodany dopiero pod koniec przygotowywania potrawy. Nikogo nie zdziwi jeśli napiszę, że ma fajny orzeszkowy smak :-) Poza tym jest podobno zdrowszy od oliwy z oliwek, ma sporo witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych, zmniejsza łaknienie i daje uczucie sytości. I co najważniejsze dla mnie - jest pyszny !!! :-D


najlepsza kasza gryczana



Składniki (2 porcje):
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 mały por
  • 1/2 żółtej papryki
  • 6-8 pieczarek
  • 4 pomidorki suszone
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 3 nieduże ząbki czosnku
  • sól, pieprz - do smaku
  • 1 łyżka oleju (rzepakowy, ryżowy), 1 łyżka masła - do smażenia
  • 1 łyżka oleju arachidowego, 1 łyżka masła - dla smaku

Zagotować wodę na kaszę i ugotować ją w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Kiedy kasza się ugotuje, odcedzić ją.
W międzyczasie pokroić por w półplasterki, paprykę i pomidorki w niedużą kostkę, a pieczarki w plasterki. Na dużej patelni rozgrzać po łyżce oleju i masła. Wrzucić por, paprykę i pieczarki, dusić aż będą prawie miękkie. Pod sam koniec dodać pomidorki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Jeśli trzeba zaczekać na kaszę ściągnąć patelnię z ognia. 
Na patelni przesunąć warzywa na jej brzegi, a na środku krótko obsmażyć kurczaka pokrojonego na kawałki (po 1 minucie każdą stronę) i następnie zmieszać z warzywami. Po jakiś 3-4 minutach sprawdzić czy kurczak jest gotowy. Dodać ugotowaną kaszę, pietruszkę, łyżkę masła i oleju z orzechów ziemnych. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego :-)


Może zainteresuje Wa również przepis na kaszę gryczaną z bryndzą 


kasza gryczana z kurczakiem i warzywami

6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię kaszę gryczaną-świetne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kaszę gryczaną w takiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio mój Połówek ma fazę na gryczaną. W takiej wersji bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak coś do smażenia, to nie polecam masła - nie tylko niepotrzebnie podnosi poziom cholesterolu, ale też ma niską temperaturę dymienia, przez co szybko się przypala. Olej rzepakowy jest znacznie lepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. lubie kasze bo po niej jest fajna twarda ciemna kupa

    OdpowiedzUsuń
  6. koleeszko, takie dania to na freestajlu leca....

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...