25 stycznia 2015

Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką

Sałatka ziemniaczana i ziemniaki niezmiennie kojarzą mi się z krajami niemieckojęzycznymi. Niemcy i Austriacy wprost szaleją za różnymi potrawami z ziemniaków, szczególnie właśnie za Kartoffelsalat. Sałatki te występują przeważnie w dwóch odmianach. W jednej bazę sosu stanowi śmietana lub jogurt i te sałatki występują głownie jako osobne dania. Dodatkiem do ziemniaków są wówczas jajko, szynka czy też konserwowy ogórek.
Druga odmianą są sałatki z dressingiem octowo-bulionowym. Te są podawane często na ciepło i mogą stanowić doskonały dodatek do mięs i gorących kiełbas albo być osobnym daniem. Do nich doskonałym dodatkiem jest cebula, świeży ogórek czy tak jak w tym przypadku rzodkiewka.

Dziś sałatkę przygotowały ze mną Panna Malwinna oraz Mops. Zerknijcie do nich, bo na pewno przygotowały coś smacznego.



Składniki (2 porcje):
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 4-5 niedużych ziemniaków
  • garść rukoli
  • 1 mała czerwona cebula
  • 4 łyżki octu z białego wina (lub jabłkowego)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • szklanka bulionu warzywnego
  • olej - do smażenia
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta cukru - do smaku



1. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry o grubości ok. 7 mm. Cebulę przekroić wzdłuż na pół i pokroić na piórka. Rzodkiewkę pokroić na ćwiartki, a rukolę umyć i dokładnie osuszyć.

2. Rozgrzać oliwę na patelni i zeszklić na niej cebulę. Dodać surowe ziemniaki, czosnek przeciśnięty przez praskę i krótko podsmażyć. Wlać bulion i ocet, doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu przez ok. 15 minut, aż ziemniaki zmiękną.

3. Gdy ziemniaki będą gotowe przełożyć je do salaterki, dodać rzodkiewki i odstawić na kwadrans.

4. Odlać do szklanki połowę dressingu z ziemniaków, dodać do niego 1 łyżkę koperku. Drugą łyżkę koperku wymieszać z ziemniakami.

5. W drugiej miseczce wymieszać rukolę z koperkowym dressingiem.

6. W głębokich talerzach lub miseczkach ułożyć po połowie rukoli oraz ziemniaków.

4 komentarze:

  1. Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!

    http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejna Twoja wersja tej pysznej sałatki, która mi się podoba. Dziękuję za wspólne gotowanie i wsparcie merytoryczne w temacie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bosko!

    Zapraszam do siebie! Dziś przepis na pyszne śniadanie - jajka w pomidorach!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis! Sałatka wygląda bardzo smacznie i zdrowo. Jedynie ziemniaki pokroiłabym na mniejsze kawałki. Dzięki za przepis! :)

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...