27 września 2013

Hummus - pyszna pasta z ciecierzycy

Hummus to pochodząca z Libanu popularna potrawa w kuchni arabskiej i żydowskiej. Jest to podawana na zimno pasta z ciecierzycy bardzo popularna również w naszym kraju. Spożywana jest często przez wegetarian, ale ja mimo że nim nie jestem uwielbiam zjadać hummus w pracy - jest pyszny i bardzo sycący.
Dziś hummus wspólnie ze mna przygotowały: Mirabelka, Panna Malwinna oraz Justinka.

Polecam jeszcze inne pasty, doskonałe do wszelkiego rodzaju pieczywa: 

Obatzda - bawarska pasta serowa 

Pasta z makreli

Śniadaniowa pasta ziemniaczana - Erdäpfelkas



Hummus



Składniki:
  • 400 g odsączonej ciecierzycy z puszki
  • 2 spore łyżki pasty sezamowej Tahini
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 suszona papryczka chili, drobno posiekana
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól - do smaku




Hummus


Ciecierzycę odsączyć i opłukać na sicie. Osuszoną umieścić w malakserze i zmielić na puree, dodając oliwę, sok z cytryny, pastę sezamową, czosnek, kmin i papryczkę. Gładkie puree wymieszać dodając w razie potrzeby odrobinę wody, doprawić do smaku solą. Podawać z chlebkami pita lub manakeesh.
Smacznego :-)
 




2 komentarze:

  1. Podoba mi się ten dodatek chili :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawie jak moja. ;)
    I ładne zdjęcia. Aż zazdraszczam.

    Nie mam szans na takie, z tostera. ;/

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...