10 września 2013

Manakeesh - cudowne arabskie pieczywo - Paul Hollywood

Manakish, manaqish, manaeesh lub manakeesh to płaski chlebek, popularny w kuchni Syrii i Libanu, podawany na śniadanie albo jako część mezze. Jest miękki wewnątrz i lekko chrupiący na zewnątrz, doskonale aromatyczny dzięki sezamowi i ziołom stanowiącym posypkę. Nadaje się jako dodatek do sosów i dipów, na przykład prezentowanego ostatnio przeze mnie baba ghanoush.
Zioła i posypka to podstawa posypki zwanej zaatar, ale dodatkiem do tego pieczywa może być wiele rzeczy. Ser samodzielnie albo w połączeniu z kurczakiem lub zaatarem, mielona jagnięcina, a nawet szpinak. Dzisiejsze danie wspólnie ze mną przygotowały: Panna Malwinna, Iza, Justinka i Aleksandra.


Manakish, manaqish, manaeesh lub manakeesh


Składniki (3 chlebki):
  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 opakowanie drożdży instant - 7 g
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 350 ml wody
Posypka:
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki sezamu



Manakish, manaqish, manaeesh lub manakeesh


Mąkę wsypać do miski, dodać sól, cukier i drożdże. Wlać oliwę i 300 ml wody, rozpocząć wyrabianie ciasta. Jeśli zajdzie taka potrzeba dodać więcej wody, ja poprzestałem na tej ilości. Wyrobić ciasto, powinno być elastyczne i nie lepić się do rąk i stolnicy.
Ciasto uformować w kulę i umieścić w natłuszczonej misce, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania na godzinę albo do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę i ponownie je zagnieść, aby pozbyć się nadmiaru powietrza.. Podzielić na 3 części i z każdej rozwałkować okrąg o średnicy 22 cm. Każdy z nich umieścić na papierze do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do temperatury 230 stopni.
Zioła wymieszać z sezamem i oliwą. Powstałą mieszankę rozprowadzić po plackach i lekko przygnieść. Przykryć natłuszczoną folią spożywczą i odstawić do wyrastania na 20 minut, w czasie których piekarnik się nagrzeje. Następnie piec każdy chlebek przez 13-15 minut, aż się ładnie zezłoci. Po wyjęciu schłodzić na kratce.
Smacznego :-)


Manakish, manaqish, manaeesh lub manakeesh

Inspiracja: Paul Hollywood's Bread

4 komentarze:

  1. pachną aż tu u mnie, pycha!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Koniecznie, bo są pyszne. Nadają się do zamrozenia nawet :-)

      Usuń
  3. pyszne :) piekłam wczoraj dwukrotnie , dzisiaj od razu zrobiłam podwójną porcję. Do tego hummus i baba ghanoush . palce lizać!

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...