24 września 2013

Tarta z burakami i karmelizowaną cebulą

Dziś na blogach goszczą potrawy z pieczonych buraków. Wraz z grupką dziewczyn przygotowaliśmy swoje propozycje dań z pieczonymi burakami. Na moim blogu takowe już gościły - był już krem z pieczonych buraków, była sałatka z buraków i mozzarelli. Dziś postanowiłem przygotować coś innego, trochę zajeło mi znalezienie tego, co chciałbym upichcić, ale się udało. W końcu kto powiedział, że buraki należy piec w całości, a dopiero poźniej je rozdysponować??
Padło zatem na pieczoną tartę z razowo - owsianego ciasta, z burakami i skarmelizowaną cebulą.

Dziś potrawę z pieczonymi burakami przygotowały ze mną: Panna Malwinna, Lejdi, Marta, Mirabelka, Mopsik, Aleksandra.


Tarta z burakami i karmelizowaną cebulą


Składniki (forma 25 cm):
  • 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej   
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g płatków owsianych   
  • 100 g masła
  • 100 g marchewki, startej
  • 3 cebule, pokrojone w półplasterki 
  • 1 łyżka masła, 1 łyżka oliwy z oliwek - do smażenia
  • 1 gałązka tymianku
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 buraki, średniej wielkości   
  • 3 jajka 
  • 125 ml mleka
  • 125 g śmietany 18%
  • 50 g startego parmezanu
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

Z mąki, płatków i masła wyrobić szybko ciasto kruche zagniatając sypkie składniki z drobno pokrojonym masłem i dodając później marchewkę. Można to zrobić ręcznie lub malakserem. Po kilka ciekawych faktów dotyczących ciasta kruchego zapraszam do przepisu poświęconego tarcie porowo-ziemniaczanej
Zagniecioną kulę ciasta rozwałkować na obsypanym mąką blacie i wypełnić ciastem formę do tarty. Dokładnie docisnąć ciasto do brzegów blaszki i schłodzić w lodówce blachę z ciastem przez kwadrans. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
Ciasto przykryć papierem do pieczenia, wysypać fasolkami lub ceramicznymi kulkami i piec na ślepo przez 20 minut. Po tym czasie ściągnąć papier i piec bez przykrycia przez kolejne 5 minut. Wyciągnąć blaszkę z ciastem z piekarnika.


Tarta z burakami i karmelizowaną cebulą


Rozgrzać na patelni po łyżce oleju i masła. Podsmażyć cebulę pokrojoną w cienkie półplasterki. Podlać odrobinę wodą, dodać tymianek i dusić przez 10-15 minut. Dodać cukier i ocet, dokładnie wymieszać, poddusić 5 minut i na silnym ogniu odparować, aby cebula uległa karmelizacji.
Buraki obrać i zetrzeć na tarce na wiórki, ułożyć na sicie i dokładnie odcisnąć sok.
Na podpieczonej tarcie ułożyć buraki, a na nich skarmelizowaną cebulę.
Śmietanę, mleko, parmezan i jajka lekko zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zalać wnętrze tarty. Blaszkę wstawić do piekarnika i piec 15 minut. Po tym czasie zmniejszyc temperaturę do 160 stopni i piec kolejne 25-30 minut.
Smacznego :-) 
 

Tarta z burakami i karmelizowaną cebulą

Inspiracja : www.bbcgoodfood.com

11 komentarzy:

  1. Buraki i karmelizowana cebula, uwieeelbiam... I to w wytrawnej tarcie, coś dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wytrawna tarta to danie, o którym warto mówić :-)

      Usuń
  2. Też myślałam o tarcie, ale w końcu zrobiłam sałatkę. Twoja tarta bardzo mi się podoba, ma takie ciepłe jesienne kolory.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sałatkę robiłem, bo zdecydowanie warto :-) Tartą zaszalalem, ale stracha miałem :-P

      Usuń
  3. To musi byc wysmienite! Koniecznie musze zrobic taka tarte, bo pieczone buraki z cebulka niesamowicie mi smakowaly;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kto nie jadł pieczonych buraków niech żałuje :-)

      Usuń
  4. Wspaniała! Muszę ten przepis na ciasto przetestować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. och... zjadłabym kawałeczek albo dwa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja robie z calymi plastrami burakow wczesniej zamarynowanymi w oliwie z czochem i balsamicznym

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...