26 września 2013

Pieczona papryka faszerowana pieczarkami, grzankami i boczkiem

To taka kryzysowa wersja faszerowanej papryki, nie ma mięsa, nie ma ryżu. Właściwie suchy chleb jest podstawą ich nadzienia, a mimo to są niesamowicie smaczne. Farsz oczywiście można dowolnie urozmaicać :-) 
Co do papryki to pierwszy raz piekłem faszerowaną, białą paprykę. Do tej pory używałem raczej tych kolorowych, z grubym miąższem, tą natomiast polubiłem podczas moich ostatnich wyjazdów na Węgry. Tam jest zdecydowanie najpopularniejsza i nie dziwię się, bo ma wiele zalet. Jest nie tylko smaczna, ale również potrawy z nią przygotowuje się znacznie szybciej niż z tradycyjna papryką - krócej się ją smaży, krócej piecze.
Dzisiejsze danie to efekt wspólnego przygotowania faszerowanej papryki, oczywiście po swojemu :-) Wzięły w nim udział: Mopsik, Marta, Mirabelka, Pela.

Zapraszam również do skosztowania:

Pieczona faszerowana papryka z wołowiną

 


Papryka faszerowana boczkiem i pieczarkami


Składniki:
  • 7 podłużnych papryk, białych
  • 2 czerstwe kajzerki
  • 200 g obranych pieczarek pokrojonych w kostkę
  • 6 plastrów wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 125 ml ciepłego mleka
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • oliwa z oliwek



Papryka faszerowana boczkiem i pieczarkami



Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Papryki umyć, odkroić górę i usunąć pestki. 
Bułki pokroić w kostkę wielkości 1,5 cm i usmażyć grzanki na patelni. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie razem z boczkiem, również pokrojonym w kostkę. Dodać grzyby i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy wszytko będzie gotowe dodać do grzanek i wszystko wymieszać. W tym czasie natłuścić naczynie żaroodporne, posmarować "puste" papryki lekko oliwą i włożyć do piekarnika na około 10 minut.
Do masy grzankowo-grzybowej dodać mleko, jajko, doprawić solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Dokładnie wymieszać. Napełnić farszem podpieczone papryki, przykryć "kapelusikami", podlać odrobiną bulionu i piec około 20 minut.
Paprykę można podać z jakimś sosem. Ja zrobiłem sobie na szybko paprykowy, ale mnie osobiście smakuje po prostu z ketchupem :-)
Smacznego :-)

5 komentarzy:

  1. Bardzo oryginalne nadzienie, bardzo aromatyczne, zapisuję sobie do wypróbowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda interesująco. Białą paprykę używam rzadko. Chyba muszę częściej ją używać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest może tak efektowna jak jej kolorowe siostry, ale jest warta zainteresowania.

      Usuń
  3. Jestem pod ogromnym wrażeniem bloga,a może bardziej tego,że to facet przyrządza takie wspaniałości:) i do tego facet z mojego rodzinnego miasta.
    Oczywiście będę śledzić co tam na talerzu będzie dalej podawane:) i już znalazłam parę przepisów do wypróbowania dla siebie.
    pozdr

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło :-)
      No i czekam oczywiście na wrażenia po wypróbowaniu...

      Usuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...