22 października 2013

Zupa krem z dyni i jabłek

Nie przepadam za jesienią, szczególnie tą, która ze złotą ma niewiele wspólnego. Jedna rzecz mnie w niej cieszy - dynia. Tej oczekuję z utęsknieniem, bo wiem, że przygotuję z niej nowe wspaniałości. Krem z dyni przygotowywałem już nie raz, ale za każdym razem w odmienny sposób. Jeden z przepisów mieliście już okazje oglądać w ubiegłym roku. Dziś kolejny krem z dyni, pyszna zupa z dyni muscat de provence z dodatkiem jabłek i mieszanki przypraw curry. Mocno dyniowa, orzeźwiająca i winna dzięki jabłkom i oczywiście delikatnie orientalne dzięki curry. 
Zapraszam więc na zupę krem z dyni i jabłek z akcentem curry.
Dzisiejsza zupa z dyni powstała nie tylko w mojej kuchni, macie okazje obejrzeć jej warianty na wielu innych blogach. Zapraszają Was wiec:
Mops w kuchni - http://mopswkuchni.net/


Zupa krem z dyni i jabłek


Składniki (3 porcje):
  • ½ kg dyni (np. muskat prowansalski, piżmowa)
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka curry w proszku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 liść laurowy
  • 100 ml soku jabłkowego, klarownego
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku
  • olej roślinny – do smażenia

Zupa krem z dyni i jabłek


Na rozgrzanym oleju podsmażyć pod przykryciem drobno posiekaną cebulę. Dodać obraną i pokrojoną w spora kostkę dynię i dusić przez 5 minut. Dodać curry i czosnek, podsmażyć przez minutę, aby przyprawy uwolniły swój aromat. Dodać jabłka, bulion, liść laurowy i dusić na wolnym ogniu przez 30 minut, aż dynia i jabłko zaczną się rozpadać. Zestawić zupę z palnika, lekko przestudzić, wyciągnąć liść i zmiksować zupę blenderem lub malakserem na jednolity krem. Jeśli chcecie mieć zupę gładką to należy przetrzeć ją dodatkowo przez gęste sito.
Do zupy dodać sok jabłkowy, podgrzać ją i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z grzankami, u mnie z serem stilton i olejem z pestek dyni.
Smacznego :-)

A inną wersję kremu z dyni znajdziecie klikając na zdjęcie:




7 komentarzy:

  1. Ja zrobiłam z gruszką, a o jabłku nie pomyślałam... Musiała być pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Z jabłkiem nie próbowałam. Ciekawy przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tyle zup, a każda inna :) Ta z jabłkiem wygląda bardzo interesująco;)

    OdpowiedzUsuń
  4. OOO ta zupa z jabłkami musiała być pyszna :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawe połączenie:)
    wiem, że nikt nie przepada za zostawianiem linków do siebie, ale w innym wypadku ciężko byłoby się nam wszystkim znależć:)
    U mnie jest mix kuchni,moody, kosmetyków itp. jeśli masz ochote sprawdzić to zapraszam :)
    mybeautyjoy.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
  6. Intrygujaca!
    A na taka grzanke to bym sie teraz rzucila :)

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...