19 lipca 2013

Bułeczki nadziewane mięsem i kapustą - bierocks

Dawno nie piekłem pieczywa, w sumie rzadko jem ostatnio takie rarytasy. Ten przepis już dawno miałem okazję zobaczyć w książce The Hairy Bikers' Big Book Of Baking, ale jakoś zawsze brakowało mi czasu na jego wykonanie. Dopiero niedawno zobaczyłem powtórkę programu Kudłatych i wpadł mi w oko ten niecodzienny wypiek. Powiem szczerze, te bułeczki przekroczyły moje najśmielsze oczekiwania. Były zaplanowane na dwa posiłki, zniknęły w oka mgnieniu. Przepis wręcz idealny - chrupiące, ale nie za twarde, aromatyczne, ale nie do przesady. Doskonale smakują z kleksem śmietany lub jogurtu, jakieś ziółko też dobrze im zrobi. Do roboty drogie Panie i Panowie :-)


bierocks, bułeczki nadziewane mięsem i kapustą, pierogi



Składniki (8 bułeczek):


Ciasto:
  • 120 ml ciepłej wody
  • 3 g drożdży instant (ok. 1/2 paczki)
  • 200 g mąki pszennej (u mnie gdańska)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • odrobina oleju do wysmarowania miski
Nadzienie:
  • 200 g mielonej wołowiny
  • 2 małe szalotki
  • ćwiartka sporej główki białej kapusty albo 1/2 małej
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki
  • sól, biały pieprz - do smaku
  • olej - do smażenia
  • 2 łyżki masła
Zacznijcie od przygotowania zaczynu na ciasto. Cukier wymieszać z wodą i drożdżami, pozostawić na kwadrans, aż mikstura zacznie się pienić. W dużej misce wymieszać mąkę z solą, wlać do nich zaczyn, wymieszać i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. 10 minut machania łapką czeka Was jak nic ;-) Po wyrobieniu ciasto włożyć do miski wysmarowanej olejem i przykryć folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut.

 
bierocks, bułeczki nadziewane mięsem i kapustą


W tym czasie należy przygotować nadzienie. Drobno posiekać szalotkę i przesiekać kapustę pozbawioną głąba.
Na patelni z rozgrzanym olejem zeszklić delikatnie szalotkę i dodać mięso. Podsmażyć, aż mięso zmieni kolor. Dodać kapustę i wszystkie przyprawy (oprócz papryki), wymieszać i smażyć kolejne 5 minut. Następnie podlać delikatnie wodą, przykryć i dusić, aż kapusta i mięso będą gotowe. Gdy będzie zbliżać się ta chwila odkryć patelnię i odparować płyn. Zdjąć patelnię z palnika, dodać paprykę i wymieszać. Przestudzić.


bierocks, drożdżowe bułki nadziewane mięsem i kapustą


Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść i podzielić na 8 części. Każdą rozwałkować lub rozciągnąć w kształt okręgu. Ostudzone nadzienie również podzielić na 8 części i wypełnić nim środek każdego placuszka, zostawiając z brzegów po 2 cm wolnego miejsca. Brzegi posmarować wodą i zawinąć je do góry zlepiając je ze sobą. Następnie lekko uformować bułeczki i położyć złączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z bułeczkami przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 20-30 minut albo do podwojenia objętości.
W tym czasie piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika i piec ok. 20-25 minut, aż się ładnie zezłocą. Po wyjęciu z pieca posmarować je obficie roztopionym masłem i podawać na ciepło. Nie wiem jak smakują na zimno, bo nie miały okazji przetrwać, aż tyle czasu :-)
Smacznego :-)

Przepisy z książki znajdziecie również tutaj:

Zakręcona bagietka

Hiszpańskie chlebki - pan de horno

Domowa francuska bagietka

Prowansalskie ciasteczka wytrawne

Sernik Amaretto najlepszy na świecie

Stromboli

Chleb ziemniaczany - Kartoffelbrot

  Gulyásleves - zupa gulaszowa najlepsza na świecie :-)

Flammekueche - chrupiąca tarta pieczona w ogniu


8 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis ;)Lubie takie polaczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Trochę może jak pieczone pierogi z mięsem i kapustą? Lubię takie specjały. :)

    Pozdrawiam, A.

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rany, ale sie głodna zrobilam!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziekuje za przepis,wlasnie bede wkladala buleczki do piekarnika.Pieknie urosly,farsz zrobilam dosc pikantny.Czekanie na gotowe buleczki bedzie sie wleklo w nieskonczonosc...Mniam,mniam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznego :-)
      Ja właśnie wyciągnąłem z pieca chlebki z oliwkami i boczkiem. Cztery godziny męczarni ;-)

      Usuń
    2. Na chlebki chyba tez sie skusze.Buleczki smakowaly zarowno Polakom jak i Anglikom.Wyslalam przepis kolezance, pozdrawiam Jole. I ciebie rowniez bartoldzik.Bede wracala na Twoj blog po nowe przepisy.

      Usuń
  6. Upiekłam. W sumie bardzo smaczne. Ocena na 4. A co mi nie pasowało?
    1. Wody dodałam 2 razy tyle ale to może kwestia przesuszenia mąki. Ciasto po upieczeniu przypominało beton ale jak bułeczki poleżały godzinę to zmiękły od farszu i były mięciutkie i delikatne.
    2. Coś może jednak z tym ciastem nie tak mi poszło bo mi wyszło owszem 8 bułeczek ale farszu zostało na jeszcze jakieś 12ście sztuk....
    zmodyfikowałam farsz pod możliwości tego co w lodówce czyli kapusta cukrowa+ ugotowana kapusta kiszona+ podsmażona kiełbaska i kilka pieczarek.

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...