09 lutego 2015

Pizza al formaggio - niesamowicie serowa

Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy. W moim domu nie mogło się w tak szczególnym dniu nie przygotować  tego zacnego i lubianego przez wszystkich dania. Tym razem, z racji sporej ilości serów znajdujących się w lodówce postawiłem na bardzo serowa wersję, która możecie obejrzeć poniżej. Dziś w ramach wspólnego pizzowania swoje wersje pizzy przygotowały także:





Składniki:

Ciasto (2-3 pizze):
  • 500 g mąki pszennej
  • 300 g wody
  • 1 łyżka soli
  • 15 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
Nadzienie (na jedną pizzę): 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka śmietany
  • 60 g sera emmentaller
  • 60 g sera mozzarella
  • 60 g sera wędzonego (np. scamorza)
  • 30 g sera ricotta
  • 30 g sera pleśniowego (np. roquefort lub pikantny ser gorgonzola)
  • kilka listków świeżej bazylii






1. Wymieszać wszystkie składniki ciasta i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Ułożyć w lekko natłuszczonej misce, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.

2. Wymieszać śmietanę z koncentratem. Emmentaller, mozzarellę i scamorzę pokroić w kostkę.

3. Nagrzać piekarnik do temperatury 250 stopni. Jeśli dysponujecie kamieniem to nagrzać go razem z piekarnikiem.

4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 lub 3 części zależnie od tego jakiej grubości pizzę lubicie. Uformować kule i odstawić na 10 minut do kolejnego wyrastania. Nakryć kule ściereczką, aby nie obsychały.

5. Każdy placek rozciągnąć na blacie lekko posypanym mąką. Umieścić go na blaszce lub kamieniu i posmarować sosem. Ułożyć sery pokrojone w kostkę, pokruszyć ser pleśniowy i rozłożyć kawałeczki ricotty

6. Każdą pizzę piec przez 8-10 minut.  W połowie czasu pieczenia ułożyć na pizzy listki bazylii.

11 komentarzy:

  1. Jakoś nie jestem przekonana do takiej mocno serowej pizzy, ale kto wie może muszę spróbować ;) U mnie za to pizza z suszonymi pomidorami ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super, aż ślinka cieknie! :) Szkoda ( a nawet bardzo szkoda), że jestem na diecie... ale cóż, pozostało mi się tylko przyglądać tym smakołykom.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Narobiłeś mi apetytu na taką pizzę. Dzięki za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam....., uwielbiam wszystko bardzo serowe. A jeśli chodzi o pizze, to jak juz to tylko serową:) A ja tez chcę kiedyś z Wami wspólnie pogotować:) Pączusie jutro smażysz?:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mój chłopak uwielbia pizzę. Dzięki za rewelacyjny przepis - na pewno będzie mu smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. No i nabrałem wielkiej ochoty na pizzę. Dziś już nie pora na takie dania, ale jutro obowiązkowo muszę ją zjeść;)

    OdpowiedzUsuń
  7. idealne :)

    pozdrawiam
    http://fidrygalkibackstage.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglada po prostu obłędnie! Naprawdę ma się ochotę ją zjeść. Natychmiast! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja bym zamiast rukoli dała szpinak! :)

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...