11 sierpnia 2014

Polędwiczka wieprzowa z szynką, jabłkiem i aromatycznym serem

Dziś proponuję kolejne danie z serii dobrze zjeść i się przy tym nie narobić. To bardzo ważna zasada, gdy temperatura na zewnątrz oraz w kuchni przekracza nasze wrodzone zdolności cieszenia się ciepłem :-)
Zapraszam zatem na szybkie w przygotowaniu, soczyste i aromatyczne paczuszki z wieprzowej polędwiczki, dojrzewającej szynki, jabłka oraz pleśniowego sera.




Składniki:
  • polędwiczka wieprzowa ok. 300 g
  • 8 plastrów szynki dojrzewającej (serrano, szwarcwaldzka, prosciutto crudo)
  • 1/2 jabłka
  • aromatyczny ser z pleśnią (Gorgonzola, Stilton, Lazur)
  • 2 gałązki rozmarynu
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
  • olej - do smażenia

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni, blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem.
Z polędwiczki wykroić 4 grube plastry i rozpłaszczyć je delikatnie dłonią. Lekko skropić z obu stron oliwą, oprószyć solą i pieprzem, a następnie podsmażyć na rozgrzanej patelni po 40 sekund z każdej strony.
Ułożyć dwa plastry szynki na krzyż, na  środku ułożyć podsmażony plaster polędwiczki, na nim cienki plasterek jabłka i łyżeczkę sera. Całość zwinąć w zgrabną paczuszkę i spiąć od góry polówką gałązki rozmarynu. Czynności powtórzyć z pozostałymi kawałkami polędwiczki. Paczuszki ułożyć na blaszce i piec w piekarniku przez 8-10 minut. Podawać z puree ziemniaczanym.

Inspiracja: jamieoliver.com

2 komentarze:

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...