29 maja 2014

Młoda kapusta po bawarsku

Dziś znów danie na czasie. 
Kto z Was nie lubi młodej kapusty?? Ja z utęsknieniem oczekuję momentu kiedy będzie można kupić w warzywniaku młodą, aromatyczną kapustę. Smakuje wybornie z młodymi ziemniaczkami oczywiście - przygotowana na różne sposoby. Jakiś czas temu przygotowałem ją z chorizo i grzybami, teraz czas na przepis pochodzący z Bawarii. Zupełnie inne smaki, mieszanka skarmelizowanej słodyczy i lekkiej kwaskowatości octu winnego. Dodatek kminku, rzadko spotykany przy słodkiej kapuście. Jednym słowem doskonałe uzupełnienie mięsiwa i ziemniaczków.


 

Składniki:
  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 szalotka
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • garść natki pietruszki, posiekanej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu winnego, białego
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta kminku - do smaku




Szalotkę obrać i pokroić w cienkie półplasterki. Kapustę przekroić wzdłuż na pół, wykroić głąb i dokładnie umyć. Pokroić w 2 cm kwadraty.
Cukier rozpuścić na rozgrzanej patelni. Dodać cebulę i podsmażyć minutkę. Dodać kapustę i smażyć kolejne 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem, a następnie podlać winem. Gotować minutę, aby wino lekko odparowało i wlać bulion. Całość zagotować i dusić pod przykryciem ok. 20 minut.
Gdy kapusta będzie już miękka dodać do niej mąkę rozpuszczoną w odrobinie wody, dokładnie wymieszać i dusić kolejne 2-3 minuty. Następnie dodać połowę natki, doprawić kminkiem, octem winnym oraz ewentualnie solą i pieprzem.  
Nakładać kapustę na talerz lub do miseczki, posypać pozostałą natką.
Smacznego :-) 

Jak wiele potraw jednogarnkowych warto kapustę przygotować dzień wcześniej. Wówczas nie dodawajcie natki pietruszki. Połowę dodajcie po jej odgrzaniu, a drugą podając ją na stół.

6 komentarzy:

  1. pysznie wygląda ta kapusta:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda i smakuje - potwierdzam :) Szczególnie pasuje do kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. znakomicie podane:) smakowicie wyszło!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. kilka składników, a danie zachwyca!

    OdpowiedzUsuń
  6. Konkurs z okazji tygodnia brytyjskiego w Lidlu! Szczegóły: http://www.magiccookingtime.pl/2014/06/konkurs-z-okazji-tygodnia-brytyjskiego.html#more

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...