20 maja 2014

Gulasz z kurczaka ze szparagami


Przed Wami pyszne danie ze szparagów. Wiem, że teraz jesteście pewnie zanudzani tym warzywem, ale kiedy jak nie teraz?? W tym roku szparagi są tanie i pyszne - koniecznie musicie wypróbować kilka mniej tradycyjnych dań z ich udziałem. Oczywiście trzeba zjeść mniej lub bardziej tradycyjny krem ze szparagów czy też zapiekankę ze szparagami, ale warzywo to nadaje się praktycznie do każdej potrawy. Nic nie powinno Was ograniczać :-)
 

potrawka ze szparagami


Składniki (2 porcje):
  • 2 małe piersi kurczaka
  • 1 czerwona cebula 
  • 4 białe szparagi 
  • 4 zielone szparagi 
  • 100 ml bulionu drobiowego 
  • 150 g gęstej śmietany
  • odrobina mąki - do panierowania
  • 2 łyżki masła - do smażenia 
  • sól, świeżo zmielony kolorowy pieprz - do smaku
  • natka pietruszki, posiekana


Cebulę pokroić w kostkę. Szparagi obrać, białe na całej długości poza główką, zielone na 1/3 długości od dołu. W obu przypadkach odciąć końcówki (ok. 2 cm). Szparagi pokroić w 3 cm kawałki.
Piersi oczyścić i pokroić w plastry. Obtoczyć w mące. Usmażyć na złoto na patelni z rozgrzanym masłem.  Po usmażeniu mięso zdjąć na talerz i odłożyć na bok.
Na patelni, na której smażony był kurczak podsmażyć cebulę i szparagi. Wszystkie warzywa powinny lekko zmięknąć. Całość podlać bulionem i śmietaną, dusić 3-5 minut i dodać do sosu usmażonego wcześniej kurczaka. Zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać natkę, wymieszać i nakładać na talerze.
Podawać z młodymi ziemniaczkami, ryżem lub makaronem.
Smacznego :-)

3 komentarze:

  1. Oj na pewno zrobię... tym bardziej, że sezon szparagowy właśnie trwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę sezon na szparagi otwarty - u mnie również :) Nie próbowałam jeszcze takie połączenia, a powiem szczerze, że mnie zaciekawiło więc czas spróbować czegoś nowego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Danie zrobiłam wlasnie. Nieziemsko pyszne! Godne najlepszej restauracji.

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...