04 grudnia 2013

Sałatka z kurczakiem i fasolą

Uwielbiam sałatki z kurczakiem. Są sycące, doskonale nadają się na lunch, czy nawet obiad. No i jak większość sałatek przygotowuje się je bardzo szybko. Dressing jest bardzo lekki, cytrusowy - doskonale sprawdza się w sałatce. Spróbujcie :-)


Sałatka z kurczakiem i fasolą


Składniki (2 porcje):
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1/2 puszki białej fasoli
  • 1 główka sałaty rzymskiej, mini
  • 1 duży ząbek czosnku 
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • sól, świeżo zmielony kolorowy pieprz - do smaku
  • kilka listków pietruszki


Sałatka z kurczakiem i fasolą


W misce wymieszać sok z cytryny, cukier, posiekany drobno ząbek czosnku i oliwę. Doprawić odrobiną soli. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. 
Patelnię grillową rozgrzać z odrobiną oliwy, położyć pierś z kurczaka. Po minucie odwrócić na drugą stronę i zmniejszyć ogień. Smażyć około 10 minut, przewracając co minutę. W międzyczasie opłukać i odsączyć fasolę, umyć i porwać na małe kawałki sałatę. Rozdzielić między dwa talerze i skropić 1/3 dresingu.
Gdy pierś z kurczaka będzie gotowa, zanurzyć ją w pozostałych 2/3 dresingu, tak aby dokładnie się nim pokryła. Odłożyć na deskę, dać mięsu odpocząć około 2 minuty, a następnie pokroić w plastry grubości 1 cm. Kurczaka ułożyć na sałacie, posypać porwanymi listkami pietruszki, oprószyć świeżo mielonym kolorowym pieprzem. 

1 komentarz:

  1. Pysznie wygląda :)Wszystkie dodatki bardzo do siebie pasują !

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...