24 października 2013

Kurczak prowansalski

Kurczaka prowansalskiego albo kurczaka po prowansalsku każdy zapewne zna. Choć jak znam życie i kuchnię każdy zna go trochę inaczej. I fajnie, gdyby światem kuchni rządziły sztywne reguły gotowanie nie byłoby tak przyjemne. 
Ta wersja kurczaka prowansalskiego wykonana jest z wyfiletowanych udek kurczaka, dzięki temu mięso jest mięciutkie i aromatyczne. Miłośnicy piersi kurczaka mogą wykonać kurczaka po prowansalsku z nimi w roli głównej. Oprócz kurczaka w daniu tym występują warzywa, cukinia i papryka, pomidory oraz mieszanka ziół prowansalskich nadających mu wspaniały aromat. Piękny zapach i niesamowity smak danie zawdzięcza również dodatkowi czerwonego wina, ale jeśli ktoś nie chce go używać to po prostu pominie, nie obrażę się ;-) Inne wersje kurczaka po prowansalsku zawierają białe wino, czarne oliwki, tymianek.
Można spotkać też danie zwane kurczakiem z ziołami prowansalskimi, to danie bez pomidorowego sosu, z ziołami prowansalskimi, sokiem z cytryny, czasem białym winem.


Kurczak prowansalski, udka z warzywami


Składniki (6 porcji):
  • 10-12 filetów z udek kurczaka
  • 300 ml bulionu drobiowego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 2 nieduże cukinie
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 puszka pomidorów
  • 100 ml czerwonego wina, wytrawnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz, cukier – do smaku
  • oliwa z oliwek – do smażenia



kurczak po prowansalsku


Filety z udek oczyścić z tłuszczu i błon, oprószyć solą i pieprzem. Cebule pokroić w cienkie półplasterki, czosnek przecisnąć przez praskę, cukinie pokroić w 1 cm plastry. Papryki oczyścić z nasion i błonek, a następnie pokroić w spore 3 cm kawałki.
Głębokie naczynie rozgrzać wraz z oliwą i podsmażyć z obu stron kurczaka, powinien się lekko zrumienić. Dodać cebulę i czosnek, chwilkę podsmażyć. Dodać pomidory, koncentrat, bulion i szczyptę cukru. Poddusić na niewielkim ogniu przez 10 minut, a następnie dodać cukinię, papryki i zioła prowansalskie. Dusić kolejne 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Odkryć garnek i odparować nadmiar sosu, można ewentualnie zagęścić go dodając 1 łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszanej z odrobiną wody. Doprawić potrawę do smaku solą i pieprzem. Podawać z ryżem lub świeżym pieczywem.
Smacznego :-)

2 komentarze:

  1. O to coś dla mnie. Lubię kurczaka w każdej postaci:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mi smaka zrobiłeś. Mimo braku apetytu przy chorobie, takiego "kuciaka" bym zjadła ;)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...