11 czerwca 2015

Tortilla z młodymi ziemniakami, chorizo i koperkiem

Dawno mnie z Wami nie było, bo niestety brak czasu nie pozwalał nie tylko na publikację, ale również gotowanie. Dawno również nie przygotowywałem nic wspólnie z blogerkami. Gdy padło hasło potrawy z młodych ziemniaków, jajek i koperku od razu się zdecydowałem,  że wezmę udział. To moje ulubione połączenie gdy tylko pojawiają się młode ziemniaki. Oczywiście tradycyjne ziemniaczki z sadzonym i mielonym chętnie zjem, ale dziś padło na tortillę ziemniaczaną.
W kuchni potrawy przygotowały ze mną: Panna Malwinna, Martynosia, Mirabelka


Tortilla z młodymi ziemniakami, chorizo i koperkiem

Składniki:
  • 6 małych młodych ziemniaków
  • 15 plasterków kiełbasy chorizo
  • 2-3 spore garści liści młodego szpinaku
  • 6 jajek
  • 2 łyżki startego twardego, aromatycznego sera np. pecorino
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • ząbek czosnku
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
  • oliwa i masło do smażenia 



Tortilla z młodymi ziemniakami, chorizo i koperkiem


1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. W miseczce wymieszać starty ser z koperkiem. 
Na rozgrzanej patelni (najlepiej takiej, którą można wstawić do piekarnika) podsmażyć plasterki chorizo, aż wytopi się z nich tłuszcz i się zrumienią. W międzyczasie obrać ziemniaki i pokroić w kostkę 1cm. 
2. Gdy kiełbasa będzie gotowa odłożyć ją na papierowy ręcznik. Wytrzeć patelnię, nalać łyżkę oliwy i smażyć na średnim ogniu ziemniaki, aż się zrumienią (około 7-10 minut). Przełożyć na papierowy ręcznik. 
3. Na patelni stopić łyżkę masła, a następnie dodać szpinak. Zwiększyć ogień i smażyć liście szpinaku, aż stracą wodę. W tym czasie do miski wbić jajka i dobrze rozbełtać. Doprawić solą i pieprzem. 
4. Kiedy szpinak będzie gotowy zlać z patelni ewentualną wodę, dodać kawałek masła i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Zmniejszyć ogień na bardzo mały. Dodać ziemniaki i chorizo, przemieszać, doprawić solą. Wlać masę jajeczną, wymieszać i przez ok.8 minut smażyć tortillę. Należy co jakiś czas delikatnie potrząsać patelnią, aby spód tortilli do niej nie przywarł oraz odgarniać brzegi tortilli do środka i pozwolić płynowi z góry dostać się pod spód. 
5. Kiedy tortilla zaczyna przybierać zwartą konsystencję placka, włożyć patelnię do piekarnika i piec przez około 5 minut, aż góra się zarumieni i całość dokładnie się zetnie. Posypać serem z koperkiem i odczekać minutę. Teraz można zsunąć tortillę na talerz, pokroić w trójkąty i podawać z mieszanką sałat.
Jeśli nie macie patelni, którą można użyć w piekarniku, potrzebne będą dwa duże talerze  Ładnie ściętą tortille zsunąć na talerz, przykryć ją drugim talerzem, obrócić i zsunąć z powrotem na patelnię. Podsmażyć z drugiej strony.
Smacznego :-)

26 komentarzy:

  1. Chorizo ostatnio czesto u mnie gosci, ale w takiej formie jeszcze go nie jadlam;) Wyglada smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale się prezentuje, na pewno pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ładnie wygląda. Spróbuję sama :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam taką kuchnię gdzie je się też oczami :) Piękna potrawa

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam omlety, a w weekend zawsze szaleje gdy mam więcej czasu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo smakowicie. Chyba przetestuje w weekend. Ciekawe czy mi wyjdzie i czy żona będzie zaskoczona :) Może się uda.

    OdpowiedzUsuń
  7. Takiego wydania jeszcze nie widziałam. Wygląda super;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny posiłek na letnie dni :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Great article. I read this article properly. This is one of the best posts. Thanks sharing this article
    Redbubble,Spreadshirt uk,teefury coupon,t shirt hell,threadless us
    Teespring coupon,Teepublic coupon,80stees coupon codes

    OdpowiedzUsuń
  10. Moda na diete bez glutenu:) Ja juz wyprobowałam a Wy?


    https://100club.pl/artykuly/Jak-zbilansowac-diete-bezglutenowa,42.html

    OdpowiedzUsuń
  11. Super blog.
    Zapraszam do mnie :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Szybki przepis na pyszną dorade ! :) Max 30 min i danie gotowe :)

    Przepis napisał Giancarlo Russo Kucharz przygotowujący dania dla najbardziej znanych polityków, biznesmenów, aktorów,piosenkarzy oraz firm wiodących na rynku polskim.

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepis bardzo udany, a potrawa wyśmienicie smakuje! Ogólnie rzecz ujmując - lekko, pożywnie i smacznie. Idealne na wspólny obiad. :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo fajne połączenie składników, sama bym na coś takiego nie wpadła, dzięki za przepis, danie jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie wiedziałam, że do tortilli dajemy ziemniaki. Fajny przepis na ciepłą kolację!:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Tortillę uwielbiam w każdej postaci z różnymi dodatkami. Ten przepis jest bardzo ciekawy a sama tortilla prezentuje się wyśmienicie. Jeszcze nie próbowałam takiego przepisu ale na pewno w niedługim czasie to zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wspaniała, bardzo fajny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  18. Według mnie dziś najbardziej ważna w motoryzacji jest ekonomiczność danego pojazdu. Producenci prześcigają się w nowinkach technologicznych często zapominająć o redukcji spalania auta, a potem celowo fałszują wyniki spalania. Przykładem dość głośnym był w ostatnich latach Volkswagen. Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. uwielbiam tortille, a ta wygląda mega pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Tortilla absolutnie zawsze smakuje smacznie. To jest coś niesamowitego i jestem pod ogromnym wrażeniem producentów tych przepysznych placków. Sam często przyrządzam je sam, ale to nie jest to samo :)

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...