21 maja 2014

Cudowna tarta z rabarbarem i truskawkami

Dawno juz nie uczestniczyłem we wspólnym gotowaniu, bo nawał obowiazków nie skłania ani do gotowania, ani blogowego udzielania sie. No, ale jak tylko zobaczyłem, że tematem ma być ciasto z rabarbarem to "zmusiłem sie" do jego wykonania i to z ogromną chęcią ;-)
Zapraszam zatem na cudownie chrupiącą tartę z rabarbarem i truskawkami. Słodycz truskawek przełamuje kwaskowatość rabarbaru, a kruche ciasto dopełnia całości. Tarta jest niezwykle łatwa w wykonaniu, nie ma uciążliwości wykładania formy, podpiekania "na ślepo". Chwila pracy i nieco dłuższa chwila oczekiwania i na talerzu ląduje niesamowity deser.


tarta z rabarbarem i truskawkami


Dziś miałem przyjemność przygotować rabarbarowy wypiek z:



Składniki:

Ciasto kruche:
  • 120 g masła
  • 200 g mąki
  • 1 żółtko
  • 50 ml zimnego mleka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 200 g oczyszczonych truskawek
  • 200 g oczyszczonego rabarbaru
  • 50 g cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 3 łyżki migdałów w płatkach, podprażonych na suchej patelni
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka cukru - do posypania
  • białko - lekko ubite, do posmarowania ciasta



tarta z rabarbarem i truskawkami


W malakserze (lub ręcznie w misce)  wymieszać sypkie składniki ciasta - mąkę, cukier i sól. Dodać zimne masło pokrojone w kostkę i wyrabiać malakserem, aż zaczną przypominać chlebowe okruszki. Następnie dodać żółtko i mleko, wyrabiać dalej, aż uformuje się kula. Zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić przez co najmniej 30 minut w lodówce.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni (górna i dolna grzałka) i przygotować nadzienie. Oczyszczone z szypułek truskawki pokroić wzdłuż na pół, obrany rabarbar pokroić na 3 cm kawałki. Owoce wsypać do miski, dodać cukier i skórkę z cytryny, całość wymieszać i odstawić na pół godziny, aby owoce puściły sok.


tarta z rabarbarem i truskawkami


Po tym czasie wyjąc z lodówki ciasto i rozwałkować na lekko obsypanym mąką blacie w okrąg o grubości ok. 3 mm i średnicy ok. 35 cm. Rozwałkowane ciasto ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Środek ciasta obsypać bułką tartą, owoce w misce wymieszać z migdałami i ułożyć na cieście (łącznie z sokiem, który z nich wypłynął) zostawiając z boków ok. 5 cm wolnego miejsca. Wolne kawałki ciasta zawinąć do środka, układając na owocach i formując okrąg. Boki ciasta posmarować białkiem oprószyć cukrem i blachę włożyć do piekarnika. Piec 30 minut, aż ciasto będzie ładnie zezłocone.
Podawać na ciepło, mozna również z bitą śmietaną lub gałką lodów. Na zimno tez świetnie smakuje, ale ciężko się o tym przekonać, bo raczej nie doczeka tego momentu. 
Smacznego :-)

Dobre rady :-)
  • Zamiast w/w owoców użyjcie jakichkolwiek innych, Waszych ulubionych
  • Po informacje odnośnie przygotowania kruchego ciasta zapraszam tutaj.
  • Pamiętajcie, że płyny i tłuszcze dodawane w procesie przygotowania ciasta powinny być mocno schłodzone, a sam proces wyrabiania ciasta (szczególnie recznie) skrócony do niezbędnego minimum

14 komentarzy:

  1. Mmm, wygląda bosko z tym soczystym nadzieniem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka, ja też często piekę tartę z rabarbarem i truskawkami i jeszcze fajnie ją uformowałeś w stylu francuskiej gallete:) Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O właśnie to samo chciałam napisać, że przypomina francuską galette, jest super! Prosta i pyszna

      Usuń
    2. Pracy przy takiej trcie jest duzo mniej niż przy tradycyjnej, częściej u mnie zagości :-)
      Również pozdrawiam. ..

      Usuń
  3. Zdecydowanie tarta wygląda niesamowicie i na pewno tak smakuje :) Dzięki za wspólne pieczenie rabarbarowych cud :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wkrótce upiekę tylko z truskawkami :-) Pozdrowienia!

      Usuń
  4. Rewelacyjna :) ostatnio chodzi za mną ten smak więc czas odwiedzić maminy ogródek :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odwiedź koniecznie póki jeszcze coś w nim jest :-)

      Usuń
  5. Ta tarta musiala byc pyszna, az mi slinka cieknie gdy na nia patrze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. w jakim celu sypiemy środek tarty bułką tartą ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bułka wchłonie wilgoć z owoców i ciasto nie nasiąknie zbytnio sokiem.

      Usuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...