18 grudnia 2013

Zapiekanka makaronowa z paprykową kiełbasą

Dziś proponuję Wam pyszną zapiekankę makaronową z paprykową kiełbasą. Przygotowałem ją z węgierską surową kiełbasą z mangalicy, ale każda wieprzowa surowa kiełbasa doskonale się do tego nada. Do tego Wasz ulubiony makaron, jakieś rurki czy kolanka, pyszny zestaw aromatycznych serów - cheddar, parmezan czy gruyere i podstawę dania mamy gotową. Reszta to już kombinowanie ulubionych smaków i zapachów.
Zapiekanki makaronowe są pyszne i doskonale się sprawdzają na obiad czy kolację. Maja jeszcze jedną zaletę - można je spokojnie odgrzać w dzień następny, więc obiad na dwa dni zapewniony. No chyba, że zjecie ją za jednym razem, a to bardzo prawdopodobne :-D

Z makaronu możecie przygotować również inne zapiekanki:

Zapiekanka z makaronu, cukinii i salami



Zapiekanka makaronowa z kiełbasą


Składniki (4 porcje):
  • 500 g surowej kiełbasy paprykowej
  • 2 szalotki
  • 8 niedużych pieczarek brązowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki wina czerwonego, wytrawnego
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
  • 500 g makaronu rurki (penne, tubettini, tortiglioni)
  • 150 g świeżego młodego szpinaku (baby szpinak)
  • posiekana natka pietruszki - do podania
Sos:
  • 50 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • 600 ml mleka
  • świeżo zmielona gałka muszkatołowa
  • 50 g parmezanu, startego
  • 100 g sera cheddar, startego 

Zapiekanka makaronowa z paprykową kiełbasą


Ugotować makaron w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Gdy będzie al dente wrzucić do garnka baby szpinak, zamieszać i przecedzić makaron ze sparzonym szpinakiem.
Z kiełbasek zdjąć jelita i pokroić je w małej wielkości kawałki, cebule posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce (grube wiórki), pieczarki i czosnek pokroić w plasterki.
Na patelni obsmażyć mięso, gdy wytopi się tłuszcz dodać cebulę i smażyć, aż mięso i cebula lekko się zrumienią. Dodać marchewkę i czosnek, wymieszać i chwilkę przesmażyć, aby czosnek uwolnił aromat. Wlać passatę, wino i bulion. Zagotować i dusić pod przykryciem 10 minut. Następnie gotować bez przykrycia przez kwadrans, aż mięso zmięknie, a sos się zredukuje i zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni i przygotować sos.
Na patelni rozgrzać masło, wsypać mąkę i wymieszać. Dodać mleko, zmniejszyć ogień i rozprowadzić mąkę w mleku. Mieszać, aż sos będzie gładki i delikatnie zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
Połowę makaronu wymieszanego ze szpinakiem przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na tą warstwę ułożyć mięso, a następnie pozostały makron. Polać sosem i posypać wymieszanymi serami. Piec 25 minut, aż zapiekanka się zezłości.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić na kilka minut przed podaniem aby odpoczęła, a sos zgęstniał. Na talerzu posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego :-)

Źródło: www.bbcgoodfood.com

2 komentarze:

  1. Takie zapiekanki to idealny sposób na urozmaicenie jadłospisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niech się spełnią Bożonarodzeniowe życzenia,
    Te trudne i łatwe do spełnienia.
    Niech się spełnią te duże i małe,
    mówione głośno lub nie mówione wcale.
    Życzę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni zdrowych, radosnych i spokojnych świąt.

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...