12 lipca 2013

Tarta z jagodami (poziomkami, morelami) i kremem mascarpone :-)

Daleki jestem od zmuszania siebie i kogoś do korzystania z konkretnego przepisu i jeszcze dalej mi do odradzania wszelakich kulinarnych kombinacji. Najlepsze smakowite dzieła są kwestią przypadku lub właśnie  wynikiem kombinatorstwa więc każdy przepis, który tu znajdziecie zmieniajcie do woli i chwalcie się  swoimi dziełami :-)
Niedawno zaproponowałem Wam tartę z truskawkami, teraz mała wariacja na jej temat. Możecie zrobić dużą tartę podwajając składniki przepisu albo takie maluchy jak ja. Panuje pełna dowolność i jedyne co Was ogranicza to pojemność żołądka :-)




Składniki (3 małe tarty po 12 cm):

Ciasto:
  • 130 g mąki pszennej, tortowej
  • 50 g masła pokrojonego w kostkę
  • 50 g cukru pudru
  • 1 jajko, M
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli



tarta z morelami i kremem mascarpone


Cukier, mąkę i sól posiekać z masłem, aż powstaną grudki (można malakserem). Dodać jajko, ekstrakt z wanilii i wyrobić jednolite ciasto. Kulkę ciasta zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 60 minut. Następnie podzielić na 3 części i rozwałkować na grubość około 3 mm, tak aby ciasto wystawało 3 cm poza obrys formy. Delikatnie przenieść je do formy i dobrze ułożyć wciskając jego brzegi w rowki w formie. Dla każdego kawałka ciasta powtórzyć czynności. Przykryć folią i schłodzić tarty w lodówce przez kwadrans. Garść informacji o przygotowaniu ciasta kruchego znajdziecie w przepisie na Tartę porowo-ziemniaczaną. W tym czasie rozgrzać również piekarnik do temperatury 190 stopni.
Czas na krótkie podpiekanie ciasta. W tym celu należy ponakłuwać je widelcem, przykryć papierem do pieczenia, na ten z kolei wysypać fasolę lub ceramiczne kulki. Podpiekać ciasto 20 minut, a następnie wyciągnąć z piekarnika i pozbyć się obciążenia i papieru. Włożyć z powrotem do piekarnika i piec bez obciążenia kolejne 10 minut. Po wyciągnięciu  z piekarnika wystudzić.


Tarta z poziomkam i kremem mascarpone



Krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • sok z połówki limonki
  • skórka otarta z połowy limonki
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • dowolne owoce - u mnie garść jagód, garść poziomek i 3 morele
  • skórka z limonki, cukier puder, cynamon - do podania
Żółtka utrzeć mikserem z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodać mascarpone i dokładnie zmiksować. Dodać sok i skórkę z limonki oraz jogurt, wymieszać wszystko na jednolitą masę. 
Wypełnić kremem spód tarty, a jej wierzch udekorować owocami.
Smacznego :-) 


tarta z jagodami i kremem mascarpone

10 komentarzy:

  1. Podobają mi się takie maluchy, małe, ale jakie owocowe, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadalne talerze pełne letnich owoców-piękne!

    OdpowiedzUsuń
  3. a u mnie akurat wczoraj królowała z malinami umoczonymi w gorzkiej czekoladzie i też serek mascarpone z bitą śmietaną.

    Anna

    OdpowiedzUsuń
  4. ale mi narobiłeś teraz smaka .... zjadła bym tę z jagodami i tę z poziomkami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wszystkie trzy wyglądają obłędnie :) Pozdrawiam serdecznie i zapraszam na mojego raczkującego bloga : http://magicznezyciemarty.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Jesteś CUDOTWÓRCĄ!! nie umiem wybrać, w którą wgryzłabym się jako pierwszą...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nawet nie próbowałem. Zjadłem wszystkie od razu ;-)

      Usuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...