30 września 2012

Potrawka z kurczaka pachnąca papryką

To ostatni przedurlopowy wpis, który czekał na swoją kolej i się doczekał. Wkrótce zamieszczę kilka przepisów na dania związane z regionem, który odwiedziłem chwilkę temu w ramach urlopowego "styrania się" :-) 
Dziś proponuję jednogarnkową potrawkę z kurczaka i warzyw, pachnącą ziołami i wędzoną papryką. Ja wykonałem ją z udek kurczaka, ale oczywiście pierś czy polędwiczki nadadzą się doskonale. Kurczakowi towarzyszą różnokolorowe papryki - żeby było ładnie i kolorowo oraz cukinia - bo była w lodówce ;-)
Co do ziół dajcie jakie chcecie, jakie lubicie. Jeśli wolicie śródziemnomorskie smaki to dobre będą bazylia, oregano, a może również zioła prowansalskie i rozmaryn. Bardzo silny aromat da bałkańska czubrica lub tymianek, a swojskie smaki majeranek i cząber.


potrawka z kurczaka z warzywami

 
Składniki (2 porcje):
  • 4 filety z udek kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 małej cukinii
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 1 liść laurowy
  • szczypta cząbru, suszonego
  • szczypta estragonu, suszonego
  • szczypta czosnku niedźwiedziego, suszonego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki, słodkiej
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • sól, pieprz - do smaku
  • oliwa do smażenia


Cebulę pokroić w ósemki, paprykę, cukinię i kurczaka w spore kawałki.
W rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę i smażyć minutkę. Następnie dodać kawałki kurczaka i smażyć aż mięso "zbieleje". Dołożyć paprykę i cukinię, smażyć wszystko razem przez 5 minut. Dodać rozgnieciony czosnek, wędzoną paprykę i przesmażyć wszystko przez minutkę. 
Następnie wlać puszkę pomidorów i 100 ml bulionu, dodać liść laurowy i zioła. Wszystko dusić pod przykryciem, na małym ogniu przez 25-30 minut, aż warzywa i kurczak będą ugotowane. W razie potrzeby podlać pozostałym bulionem.
Pod koniec gotowania wymieszać mąkę z odrobiną wody i zagęścić sos. Gotować jeszcze kilka minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z kleksem śmietany lub jogurtu. Dla towarzystwa ryż, puree ziemniaczane lub świeże pieczywo. Ja z lenistwa podpiekłem na suchej patelni tortille pszenne i pokroiłem je w trójkąty. Miła i pyszna odmiana :-)
Smacznego :-)

jednogarnkowa, potrawka z kurczaka


12 komentarzy:

  1. ach! już czuję tę rozkoszną woń.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie się prezentuje. Chętnie bym zjadła! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoja potrawa wyglada zachęcająco! Więc pewno się skuszę na coś podobnego:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam kurczaka w każdej postaci, więc na pewno się skuszę!! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla mnie danie idealne - mięso w ulubionych warzywach.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie ma to jak dobra potrawka :) I zdecydowanie mięso z udek to mój faworyt, odkąd zacząłem go używać, właściwie piersi nie pojawiają się na moim stole, jest dużo smaczniejsze i bardziej soczyste :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniale sie zapowiada! Lista skladnikow to dla mnie niemal poezja - same pysznosci.

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo lubię wyraźną nutę papryki w daniach mięsnych, super danie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajny pomysł na kurczaka ;) Musiał być bardzo aromatyczny!! Czekam na przepisy 'pourlopowe' :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, bardzo lubi takie dania :) polaczenie papryki z kurczakiem uwazam za idealne!

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...