28 lipca 2012

Indyjskie curry z rybą i batatami

Szukając niedawno inspiracji na indyjskie curry z kurczakiem natrafiłem na wiele ciekawych przepisów na curry z rybą. Jako, że niezbyt często jem tego typu dania z rybą właśnie, postanowiłem przygotować coś w tym stylu. Przyznam się, że mimo iż nie należę do wielkich fanów ryb, danie zaskoczyło mnie niezwykle pozytywnie. 
Indyjskie aromaty przypraw, mleko kokosowe i śmietana doskonale współgrają z delikatnym mięsem ryby, a dodatkowo czas przygotowania rybnego curry jest krótszy nawet od tego z kurczakiem. Normalnie same zalety, wiec spróbujcie koniecznie ::-)


Indyjskie curry z rybą i batatami



Składniki:
  • 1 żółta, słodka papryka
  • ½ czerwonej papryki 
  • 350 g batatów 
  • 1 zielona papryczka chili 
  • ½ cukinii 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżeczki ziaren kolendry 
  • 1 łyżeczka ziaren kozieradki 
  • 1 łyżka ghee (lub sklarowanego masła)
  • 125 ml mleka kokosowego 
  • 100 ml śmietany 18%
  • ½ łyżeczki sproszkowanej papryki chili 
  • 1 łyżeczka kurkumy 
  • 1 łyżeczka kminu, mielonego
  • 1 łyżeczka startego imbiru 
  • 2 łyżeczki pasty z tamaryndowca 
  • 2 filety białej ryby (u mnie pstrąg, ale dobry będzie też dorsz) 
  • 1 cebula 
  • sól 
  • natka kolendry lub pietruszki - do podania



Indyjskie curry z rybą i batatami


Rozgrzać szeroki garnek razem z ghee. Naczynie powinno być jak najszersze, dzięki temu ryba szybko się poddusi i nie uszkodzi się podczas przewracania. 
Cebulę drobno posiekać i wrzucić do garnka, zmniejszyć ogień i smażyć, aż lekko zmięknie. W tym czasie w moździerzu rozgnieść ziarna kolendry i kozieradki, chili pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, a imbir zetrzeć. Wszystkie te składniki wrzucić na patelnię, dodać sproszkowane chili, kurkumę i kmin, a następnie podgrzać, ciągle mieszając. Dodać pokrojone w średnią kostkę papryki i cukinię, przesmażyć przez 2 minuty, podlać mlekiem kokosowym, przykryć i dusić około 5 minut. Następnie dodać pokrojone w kostkę bataty, całość posolić i dusić pod przykryciem kolejne 7-10 minut, aż bataty zaczną być lekko miękkie. Dodać śmietanę i pastę z tamaryndowca.
Pokrojoną w duże kawałki rybę położyć na wierzchu sosu, zwiększyć ogień, przykryć naczynie i dusić 2-3 minuty, od czasu do czasu lekko potrząsając garnkiem. Delikatnie obrócić rybę na drugą stronę i dusić kolejne 2 minuty. Danie posypać natką i podawać z chlebkami naan lub chapati.


Indyjskie curry z rybą i batatami

Kuchnia indyjska

6 komentarzy:

  1. Na widok takich curry od razu dostaję ślinotoku, zwłaszcza przed śniadaniem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy bataty do tego dania obrałeś, czy podałeś w mundurkach?
    Bo do pieczenia zawsze osobiście daję ze skórką, ale gotowane również lubię w kubraczkach. Jestem ciekawa jak z takimi duszonymi :)

    Pozdrawiam sobotnio,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obrałem, przede wszystkim dlatego, że miały brzydką skórkę :-) Pieczone bataty i ziemniaczki też często robię ze skórką, ale do potrawek raczej obieram.

      Pozdrawiam.

      Usuń
  3. hmm curry z ryby jeszcze nie jadłam, świetnie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jadłem pierwszy raz i naprawdę całkiem ciekawa potrawa :-)

      Usuń
  4. trzeba uważać by bataty się nie rozpadły, ja dodatkowo podsmażyłem kawałki ryby, dzięki czemu była mocno scalona. by sosu było więcej dodałem śmietanki 30%. potrawa przepyszna. podałem z kaszą burgul zrobioną z przepisu na pudełku Lidla.

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...