24 września 2014

Pstrąg z migdałami - Belgia na talerzu

Całkiem niedawno mieliście okazje zobaczyć przepis na zapiekaną cykorię z belgijskim rodowodem. Kuchnia belgijska wydała mi się interesująca, ale była mało przeze mnie znana. Podczas pobytu w Belgii zaopatrzyłem się w książkę, która w dużym stopniu przybliżyła mi tą kuchnię i muszę przyznać, że jest naprawdę rewelacyjna i różnorodna. Kilka potraw na pewno Wam zaprezentuję, więc sami będziecie mogli się o tym przekonać.
Dzisiaj proponuję przygotowanie ryby, doskonale usmażonej, pachnącej aromatami ziół i prażonych migdałów. Całość okraszona winno-cytrusowym sosem - niebo w gębie :-)




Składniki (2 porcje):
  • 2 średnie pstrągi, wypatroszone (po ok. 250 g każdy)
  • 1 mała cytryna
  • 1 mała pomarańcza
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 pędy trawy cytrynowej
  • 150 ml białego wina, wytrawnego
  • 1 szalotka
  • garść płatków migdałowych
  • mąka do panierowania
  • olej roślinny, masło - do smażenia
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
  • puree z ziemniaków - do podania - u mnie 4 ziemniaki, 1 łyżka masła, 2 łyżki sera White Stilton (doskonale nada się również Gorgonzola czy tez nasz Lazur) 




Szalotkę drobno posiekać, z pomarańczy wycisnąć sok, z cytryny otrzeć skórkę. 4 gałązki natki pietruszki odłożyć, a listki  z pozostałych posiekać.
Pstrągi umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą wewnątrz i na zewnątrz, do brzucha zapakować po gałązce tymianku, po dwie natki pietruszki, po jednym pędzie trawy cytrynowej (wcześniej naciętym wzdłuż lub rozbitym tłuczkiem), po plastrze cytryny i połówce ząbka czosnku. Rybę spiąć wykałaczką, aby nadzienie nie wyleciało podczas smażenia i oprószyć z obu stron mąką.
Teraz będą potrzebne dwie patelnie, jedna mała do przygotowania sosu i jedna duża do usmażenia ryb. Na dużej należy rozgrzać mieszankę oleju i masła, a następnie na średnim ogniu smażyć ryby po 5 minut z każdej strony.
Na małej, suchej patelni podprażyć na złoto płatki migdałowe. Gdy będą gotowe przesypać je do miseczki, a na patelni rozgrzać trochę oleju i zeszklić na nim drobno posiekaną szalotkę. Gdy zacznie mięknąć dodać na patelnię wino i odparować jego połowę. Dodać sok z całej pomarańczy, łyżkę masła i zagotować, aż sos stanie się gładki. Zdjąć patelnię z palnika, dodać do sosu skórkę z cytryny i posiekaną natkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na talerzu ułożyć rybę, polać sosem i posypać płatkami migdałowymi. Podawać z puree ziemniaczanym i sałatą.
Smacznego :-)



Dobre rady:
- małym pstrągom wystarczą 4 minuty z każdej strony, większe sztuki pstrągów (np. takie spore łososiowe) mogą potrzebować 6-8 minut.

Inspiracja: What's Cooking in Belgium

3 komentarze:

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...