05 sierpnia 2014

Cykoria zapiekana z szynką i serem - Belgia na talerzu

Cykoria w naszym kraju nie jest zbytnio popularna. Jeszcze nigdy nikt mi jej nie podał, nie jadłem jej ani w domach, ani w restauracjach. Sam kupiłem ją może kilka razy, ale jej kupno nie jest problemem. Jest dostępna praktycznie w każdym sklepie z warzymawi, a nawet w dyskontach spozywczych. Mała popularnośc może wynikać z niewielkiej wiedzy o tej roślinie albo z jej nieco goryczkowatego smaku. Sam, gdyby nie wiosenna wizyta w Belgii, pewnie bym jej nie przygotował :-)
Prawdziwą ojczyzną cykorii jest natomiast Belgia. To tam zaczęto uprawiać ją na masową skalę, tam można spotkać ja w każdym sklepie, każdej restauracji i każdym domu. Spożywa jej się tam ok. 6,5 kg na mieszkańca. Cykoria jest tym mniej goryczkowa im jej liście są jaśniejsze. Wspomnianą goryczkę w znacznym stopniu niweluje duszenie czy też pieczenie, ale cykorię można podać również na surowo - w sałatkach. Doskonałym dodatkiem wówczas są soki cytrusowe (pomarańczowy, cytrynowy), przytłumiają gorzki smak liści.

 
Cykoria zapiekana z szynką i serem


 Składniki:
  • 3,4 cykorie
  • 3,4 plastry szynki (wędzonej, gotowanej)
  • 1/2 cebuli
  • 100 g aromatycznego sera
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • 1 cytryna
  • 1 liść laurowy
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • sól, pieprz - do smaku

Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. 
Umyć cykorie. Używając małego, ostrego noża usunąć głąb, ale tak aby cykoria się nie rozpadła. W głębokiej patelni roztopić 2 łyżki masła, smażyć cykorie przez około 15 minut na średnim ogniu pod przykrywką, regularnie ją przewracając, tak aby z każdej strony zbrązowiały. Na 5 minut przed końcem zwiększyć ogień, dodać łyżeczkę cukru i wycisnąć sok z całej cytryny. Wyciągnąć cykorię na deskę, aby przestygła. 
Do małego rondelka wlać mleko, dodać liść laurowy, łyżeczkę cukru, tymianek, pokrojoną drobno cebulę i ziarna pieprzu. Zagotować a następnie przez 5 minut, ciągle mieszając, trzymać na małym ogniu. Odstawić. 
Rozpuścić w drugim garnku 1 łyżkę masła. Ściągnąć z ognia, dodać mąkę i dokładnie zamieszać. Przez sitko przelać 2/3 mleka i dokładnie wymieszać z masłem i mąką, następnie dolać resztę. Ciągle mieszając, gotować przez 4-5 minut na małym ogniu. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Każdą cykorię owinąć szynką, tak aby wystawały jej końce. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Polać sosem beszamelowym i posypać z wierzchu startym serem. Piec przez 40 minut, aż ser się zrumieni.
Smacznego :-)

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam cykorię !!! Ostatnio przygotowywałam polędwiczki w cykorii - pysznie było :) Twój pomysł również smaczny :))

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie pomyślałam, że cykorię można zapiec. Bardzo ciekawy pomysł do wykorzystania :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że i Tobie i mnie nie przychodzi do głowy na jak wiele sposobów można ją jeszcze przyrządzić :-)

      Usuń
  3. Szczerze polecam ten przepis. Cykoria jest bardzo smaczna i prosta w przyrządzaniu. Niestety, nigdy nie udaje mi się zrobić tak dobrej jaką podają w Belgii. Będąc tam jadam wg tego przepisu, duszoną na maśle, podawaną jako surówka itd i bardzo mi smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam,mniam,szukam przepisów na przyrządzenie cykorii,Twój wydaje się doskonały.

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...