21 lipca 2014

Dorsz w śmietanowym sosie z bobem

Dziś kuchnia zaserwowała soczystą polędwiczkę z dorsza w śmietanowym sosie z bobem i suszonymi pomidorkami. Bób i pomidorki to dla mnie klasyczne połączenie i bardzo często te składniki w mojej kuchni występują obok siebie. Jednak po raz pierwszy podałem rybę w towarzystwie bobu. Nie zawiodłem się, jego maślany smak doskonale współgrał z dorszem, a całości dopełniła lekko zrumieniona szynka, która zabezpieczyła dorsza przed wyschnięciem.
Dzisiejsze "bobowe" danie przygotowałem z okazji wspólnego gotowania dań z bobem. Wzięły w nim udział poza mną:






Składniki (2 porcje):
  • 200 g bobu
  • 300 g śmietany kremówki
  • 4 suszone pomidory
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 40 ml sherry
  • 2 gałązki tymianku cytrynowego
  • 2 porcje makaronu papardelle (ok.100 g)
  • 2 polędwiczki z dorsza (każda ok. 150 g)
  • 2 duże plastry szynki dojrzewającej
  • sól, pieprz - do smaku
  • oliwa z oliwek - do smażenia





Przygotować składniki sosu. Ugotować bób w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Bób wrzucać na wrzącą wodę i gotować (bez przykrycia) ok. 3 minuty. Odcedzić i opłukać zimną wodą, przestudzić, a następnie obrać z osłonek.
Na odrobinie oliwy zeszklić drobno posiekaną szalotkę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, gałązkę tymianku i posiekane suszone pomidorki. Smażyć na średnim ogniu 2 minuty. Następnie podlać wszystko sherry, chwilkę odparować i dodać na patelnię śmietanę. Na średnim ogniu gotować sos, aż zacznie gęstnieć.
W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie i odcedzić.
Rybę doprawić pieprzem i owinąć każdy kawałek szynką. Zróbcie to niezbyt ściśle, bo szynka się trochę skurczy. Kawałki ryby owinięte w szynkę usmażyć z obu stron na patelni - z dodatkiem oliwy z oliwek - 2 minuty z każdej strony w zupełności wystarczą.



Gdy ryba się smaży dokończyć sos. Dodać do niego obrany bób i listki z drugiej gałązki tymianku, pierwszą całą wyciągnąć z patelni. Całość wymieszać, można lekko podgrzać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na talerzu ułożyć sos, na nim odrobinę makaronu, a na wierzch usmażony kawałek dorsza. Całość można posypać wiórkami dobrej jakości parmezanu.
Smacznego :-)

5 komentarzy:

  1. Musi być przepyszne!! Rano lecę po składniki ;)

    Pozdrawiam,
    K.

    OdpowiedzUsuń
  2. To danie wygląda bardzo elegancko i profesjonalnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Danie jak z eleganckiej restauracji:) Niby proste, ale jednak finezyjne. Dziękuję za wspólne gotowanie. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak tak poomysle przez chwilke... Ano tak, bob i suszone pomidory kochaja sie bardzo! Swietne danie, chyba wykorzystam kremowy sos, jako dodatek do makaronu...
    :)
    Dziekuje za wspolne kucharzenie!
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę koniecznie zrobić to danie, dawno nie widziałam pyszniejszego!!

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...