24 lutego 2014

Sałatka z grejpfruta i awokado

Znów zostawiłem Was na dłuższy czas bez pysznych propozycji, ale skruszony wracam :-)
Proponuję aromatyczną mieszankę smaków: słodkiego grejpfruta, pikantnej rukoli i aromatycznego boczku, a to wszystko w doskonałym dresingu na bazie octu balsamicznego.


Sałatka z grejpfruta i awokado


Składniki (2 porcje):
  • 1 czerwony grejpfrut
  • 1/2 obranego awokado
  • 2 duże garści rukoli
  • 4 cienkie plasterki wędzonego boczku
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki octu balsamicznego


Umytą rukolę przełożyć do miski. 
Wyfiletować grejpfrut: odciąć po plasterku z góry i z dołu. Położyć go na desce i odcinać skórkę przy samym miąższu, przesuwając nóż z góry na dół, podążając za kształtem owocu. Następnie oddzielić za pomocą noża segmenty od membrany, i przełożyć je do miski razem z sokiem. Obraną połówkę awokado (bez pestki) pokroić wzdłuż na plasterki 1 cm grubości. Przełożyć go do miski i delikatnie wymieszać z rukolą, grejpfrutem i sokiem. 
Rozgrzać suchą patelnię i położyć na niej boczek, smażyć z obu stron aż się zrumieni. Przełożyć na papierowy ręcznik a następnie pokroić go w mniejsze paski (2cm). 
Na talerzach ułożyć sałatkę, a na niej kawałki boczku. Na gorącą patelnię, na której wcześniej smażony był boczek, wlać wodę i ocet balsamiczny, lekko zredukować, mieszając. Dressingiem skropić sałatkę. 
Smacznego :-)

4 komentarze:

  1. Hmm... Chyba już wiem co będę jeść jutro... Zrobił mi Pan ochoty na taką rukole... a połączenie z grapefriutem i octem balsamicznym (o reszcie już nie wspomnę) mniaaam... niebo w .... buzi :)

    Pozdrawiam,
    K.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie, a lista składników sugeruje mi,że smakuje jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapowiada się ciekawie :) Mam wszystko, poza boczkiem - zaryzykuję więc z wędzonym łososiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Grapufruit, nie grejpfrut

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...