02 grudnia 2013

Sałatka z bakłażanem, prosciutto i jajkiem




Sałatka z bakłażanem, prosciutto i jajkiem


Składniki (2 porcje):
  • 1 nieduży bakłażan (około 300 g)
  • mąka do oprószenia bakłażana
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 6 plastrów szynki prosciutto
  • 2 nieduże listki sałaty rzymskiej
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku w łupinach
  • sól
Dressing:
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • 30 ml octu sherry
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta cukru
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka posiekanego oregano (może być suszone)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • świeżo zmielony czarny pieprz


Sałatka z bakłażanem, prosciutto i jajkiem


Bakłażana pokroić w plastry o grubości 1 cm. Posypać solą i odstawić na 30 minut, aż warzywo puści gorzki sok. Delikatnie zebrać go oraz resztki soli za pomocą ręcznika papierowego. Starać się nie wcierać na nowo w bakłażana powstałego w ten sposób płynu. 
Na dużej patelni rozgrzać oliwę i dodać do niej dwa zmiażdżone ząbki czosnku. Smażyć, aż czosnek zbrązowieje, a następnie go usunąć. Oprószyć plastry bakłażana delikatnie mąką i smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu położyć na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Ułożyć bakłażana na talerzu, następnie na nim porwane plastry szynki prosciutto i pokrojone w ćwiartki jajko.


Sałatka z bakłażanem, prosciutto i jajkiem


Czas przygotować dressing. Do rondelka wlać oliwę, ocet, sok z cytryny, dodać szczyptę cukru, liść laurowy, oregano i pietruszkę. Zagotować i trzymać na średnim ogniu przez około 5 minut. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Przecedzić wszystko przez sitko, tak aby został tylko sam płyn. Skropić dressingiem sałatkę w ilości jaka Wam odpowiada. Odczekać około 30 minut. Posypać posiekanymi liśćmi sałaty. Smacznego :-)

2 komentarze:

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...