tag:blogger.com,1999:blog-7481621035156262327.post647039550604952104..comments2024-03-28T10:29:40.818+01:00Comments on Facet Na Talerzu: Węgierskie leczo czyli prawdziwe lecsó :-)bartoldzikhttp://www.blogger.com/profile/13836871855640388536noreply@blogger.comBlogger33125tag:blogger.com,1999:blog-7481621035156262327.post-66349446049825722022023-07-21T18:54:37.774+02:002023-07-21T18:54:37.774+02:00Placek po węgiersku ma jedno wspólnego z Węgrami: ...Placek po węgiersku ma jedno wspólnego z Węgrami: dodaje się gulasz. <br />Taki był pewnie tok rozumowania przy nadaniu nazwy, placek z węgierskim daniem, więc placek po węgiersku. <br />Wrotekhttps://www.blogger.com/profile/04876815489845352492noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7481621035156262327.post-72520308472358822222022-11-29T09:20:39.282+01:002022-11-29T09:20:39.282+01:00No to przy okazji zapytam... Montaż domofonów w Kr...No to przy okazji zapytam... Montaż domofonów w Krakowie. Ktoś pewny i robiący różnicę? Oczywiście awaria przy okazji dużego gotowania, kiedy spodziewaliśmy się wielu gości. Ich znacie - <a href="https://elektrykwkrakowie.com.pl/instalacje-domofonow-montaz-alarmow/" rel="nofollow">https://elektrykwkrakowie.com.pl/instalacje-domofonow-montaz-alarmow/</a> ?jaskeshttps://www.blogger.com/profile/17540590729125322879noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7481621035156262327.post-45046102198165685892021-08-12T12:41:49.212+02:002021-08-12T12:41:49.212+02:00Ja lubię eksperymentować i postanowiłem dodać suro...Ja lubię eksperymentować i postanowiłem dodać surowe Chorizzo,też paprykowe więc pasuje idealnie . Polecam Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/17207835398020325634noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7481621035156262327.post-6650823104050061322021-06-17T11:46:25.827+02:002021-06-17T11:46:25.827+02:00Co do reguły to akurat smalec WIEPRZOWY składa się...Co do reguły to akurat smalec WIEPRZOWY składa się w połowie z tłuszczy nienasyconych i nasyconych.<br />Druga kwestia to, że mainstream przekazuje modne frazesy nigdy nie skupiając się na szczegółach, zawsze generalizując. Co prowadzi do sytuacji, że tłuszczy nienasyconych używamy bez wyrzutów sumienie do smażenia. A jedyną zdrową opcją do smażenia to tłuszcze nasycone, o dostosowanej temperaturze dymienia.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/06075216221180568524noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7481621035156262327.post-62148457119276467702020-07-08T12:31:38.659+02:002020-07-08T12:31:38.659+02:00Moja konstrukcja to: 3 kolory papryki z przewagą c...Moja konstrukcja to: 3 kolory papryki z przewagą czerwonej, 2-3 rodzaje kiełbasy, z których podwawelska jest najtańsza i cebula, dużo cebuli, pasta pomidorowa najlepiej ukraiński czumak, sól, pieprz i dla ostrości oryginalna pasta paprykowa, którą przywożę z wakacji erospasta z brodatym panem na etykiecie, gotuję paprykę z cebulą, łączę z podsmażaną kiełbasą i pastą pomidorową, czekam aż nadmiar wody odparuje i doprawiamy, mniam, mniam...kokokinelhttps://www.blogger.com/profile/13222630734037476124noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7481621035156262327.post-12074320991454625192020-04-01T10:12:39.768+02:002020-04-01T10:12:39.768+02:00Posłuchajcie pasty o leczo
https://youtu.be/6KckO...Posłuchajcie pasty o leczo <br />https://youtu.be/6KckOF_q-7cleczomaster123noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7481621035156262327.post-88706031229521613912017-08-31T17:16:29.181+02:002017-08-31T17:16:29.181+02:00Ja sam sobie wytapiam smalec i taki jest najlepszy...Ja sam sobie wytapiam smalec i taki jest najlepszy do wszystkiego.Mam kolegę,który hoduje prosiaki tylko dla własnego użytku .Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03152494063513318008noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7481621035156262327.post-49709180790476160402015-07-10T01:32:00.589+02:002015-07-10T01:32:00.589+02:00Otóż na Węgrzech przygotowywane są różnego rodzaju...Otóż na Węgrzech przygotowywane są różnego rodzaju leczo.Powyższy przepis jak najbardziej zgodny z prawda:-)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7481621035156262327.post-48809055126113260282015-07-10T01:31:18.058+02:002015-07-10T01:31:18.058+02:00Otóż na Węgrzech przygotowywane są różnego rodzaju...Otóż na Węgrzech przygotowywane są różnego rodzaju leczo.Powyższy przepis jak najbardziej zgodny z prawda:-)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7481621035156262327.post-4504416889450533162015-07-10T01:30:38.781+02:002015-07-10T01:30:38.781+02:00Otóż na Węgrzech przygotowywane są różnego rodzaju...Otóż na Węgrzech przygotowywane są różnego rodzaju leczo.Powyższy przepis jak najbardziej zgodny z prawda:-)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7481621035156262327.post-73109228606950600822015-04-20T18:00:43.824+02:002015-04-20T18:00:43.824+02:00Każdy wpis wnosi coś innego i próbuje udowodnić wy...Każdy wpis wnosi coś innego i próbuje udowodnić wyższość jednej wersji nad drugą. Naturalnie każdy ma prawo do swoich ulubionych smaków. Jednak przygotowanie prawdziwego węgierskiego lecsó nie uda się w naszych rodzimych warunkach. Po pierwsze brak znakomitej węgierskiej papryki o niepowtarzalnym smaku (dostępna w naszych sklepach jest całkowicie odmienna, nawet w szczycie sezonu paprykowego) oraz kiełbasy paprykowej owszem dostępnej w naszych sklepach, ale nie tego rodzaju co do lecsó się na Węgrzech używa. Jest to świeża, nie podsuszana kiełbasa, nieco podobna do naszej parówkowej, ale tylko trochę. Celowo użyłem tego porównania jedynie, żeby przybliżyć wygląd tej kiełbasy, natomiast nie jest to kiełbasa parówkowa, ma sporą zawartość papryki i przechodzącą przez środek słoninkę. Proszę mi wierzyć, wszystkie próby dorównania smakowi węgierskiemu, skończą się marna podróbką. Spędziłem na Węgrzech dzieciństwo i wczesną młodość.<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7481621035156262327.post-92030409001595670052015-04-17T01:24:02.483+02:002015-04-17T01:24:02.483+02:00Nie jest to prawdziwe węgierskie leczo...Leczo to ...Nie jest to prawdziwe węgierskie leczo...Leczo to gulasz.Nie zupa ani nie sos.Wegierskie leczo opiera się na papryce ale ogromne waznym elementem są wędzone kiełbasy,mięsa i jaja.Pod koniec gotowania do lecza wbijamy jajka i zagotowywujemy.Wegrzy podaja go czesto z ryzem, rzadziej z ziemniakami.Tego przepisu uczyl mnie nie kto inny jak rodowity Madziar.:)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7481621035156262327.post-45595971635229869972014-11-22T00:23:10.231+01:002014-11-22T00:23:10.231+01:00Dopiero od 2-ch lat robię ten warzywny sos z kabac...Dopiero od 2-ch lat robię ten warzywny sos z kabaczkiem bo mi posmakowało takie połączenie. Od wielu, wielu lat robię prawdziwe leczo z tym, że ostatnio nie na wytopionej słonince a na oleju. Nawet od kilku lat robię je do słoików 0,5 litra na zimę. Pasteryzuje krótko a w każdej chwili mam pyszny dodatek do obiadu, nie tylko jesienią....Bardzo mi smakuje z wysmażonym boczkiem ale to rzadko robię. Leczo z łazankami bardzo dobrze smakuje (oczywiście to prawdziwe leczo)<br />Najbardziej tragiczne w smaku jest *leczo" w sklepach, dodają straszne ilości octu, zjeść się nie da a na etykiecie widnieje dumna nazwa LECZO. Tylko raz spróbowałam u koleżanki i nigdy więcej!!!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7481621035156262327.post-7873918580128890452014-09-09T12:49:17.047+02:002014-09-09T12:49:17.047+02:00takiego przepisu szukałam, właśnie wcinam ( nieste...takiego przepisu szukałam, właśnie wcinam ( niestety paprykowej kiełbachy nie dostałam, użyłam wiejskiej), pychotka, polecam bardzo i pozdrawiam Bartoldzika :)Ewa Khttps://www.blogger.com/profile/00751953889346287547noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7481621035156262327.post-62803301809676472642014-08-26T00:08:38.550+02:002014-08-26T00:08:38.550+02:00Wiem, że prawidłowo mówi się o Nim Placek Zbójnick...Wiem, że prawidłowo mówi się o Nim Placek Zbójnicki i jest potrawą bardziej Polsko-Słowacką ale szukam "oryginalnego" przepisu na niego jak i na wiele innych potraw. Spotkałem sie już z takimi miksami tej potrawy że zgłupiałem z czego powinna się składać naprawdę... Tak samo było z leczem dopóki nie trafiłem tu. <br /><br />Pozdrawiam<br />Jarek z Łodzi :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7481621035156262327.post-57470872860808772282014-08-24T10:25:07.812+02:002014-08-24T10:25:07.812+02:00Tak na marginesie placek po węgiersku nie ma nic w...Tak na marginesie placek po węgiersku nie ma nic wspólnego z Węgrami. W żadnej restauracji na Węgrzech takiej potrawy nie znajdziesz.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7481621035156262327.post-16506866860814037502014-08-09T02:15:12.860+02:002014-08-09T02:15:12.860+02:00Ja prowadzę ciężką bitwę ze wszystkimi znajomymi n...Ja prowadzę ciężką bitwę ze wszystkimi znajomymi na temat lecza. Długo szukałem przepisu na to co jadłem chyba jako dziecko. I wreszcie jest. Cudowny przepis na prawdziwe leczo. Moja teściowa robi zupę paprykową z masą cukini i nazywa to leczem. Ja nie jestem w stanie tego przełknąć. Niestety. W Polsce jest tak, że je się co dadzą na stół i się nie wybrzydza. Kiedy ja zrobiłem leczo według tego przepisu zostało ono ocenione: " Pyszne. Ale to nie jest leczo. Tu nie ma cukini i mięsa" Ręce mi opadły. Niestety masa ludzi nie ma pojęcia o smaku. Jest na talerzu to trzeba zjeść.. Babcia powiedziała, że leczo jest z cukinią i koniec. Tak ma byc i już.... Swoją drogą przydałby się jeszcze przepis na placek po węgiersku. Serdeczne podziękowania dla autora za przepis. Jak dla mnie boski. <br /><br />Pozdrawia Jarek z ŁodziAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7481621035156262327.post-77589488715429520442014-08-06T10:35:07.760+02:002014-08-06T10:35:07.760+02:00Z pomidorów konieczne, bo nie je się fajnie skórki...Z pomidorów konieczne, bo nie je się fajnie skórki, gdy ta odejdzie z pomidora. Z papryki?? A po co? Skąd ten pomysł?bartoldzikhttps://www.blogger.com/profile/13836871855640388536noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7481621035156262327.post-36438379978726552202014-07-26T15:42:53.713+02:002014-07-26T15:42:53.713+02:00Przyrządzam leczo z papryki, cebuli, pomidorów i c...Przyrządzam leczo z papryki, cebuli, pomidorów i chudej kiełbasy. Nie wiedziałam, że oryginalne jest bez mięsa, ale przyznam, że to gęsty warzywny sos smakuje mi w tej potrawie najbardziej. Myślałam, że dodatek cukinii, która mi tu nijak nie pasuje, to wymysł mieszkańców Małopolski (mieszkam w Krakowie, a pochodzę z Mazowsza), ale okazuje się, że nie ... I dziś postanowiłam sprawdzić, skąd się wzięła cukinia w polskim leczo ...<br />Czy zdejmowanie skórki z papryki jest konieczne ?<br />IwonaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7481621035156262327.post-9020639861181617602013-08-19T19:06:24.842+02:002013-08-19T19:06:24.842+02:00Takie spore, na ognisko sa dostępne w marketach, a...Takie spore, na ognisko sa dostępne w marketach, ale takie małe, do serwowania potraw widziałem tylko w jednym miejscu. bartoldzikhttps://www.blogger.com/profile/13836871855640388536noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7481621035156262327.post-58811901716800518802013-08-18T12:42:32.472+02:002013-08-18T12:42:32.472+02:00Domyslam sie:-) Ciekawe, ze nie jest to takie pros...Domyslam sie:-) Ciekawe, ze nie jest to takie proste. Wydawalo mi sie, ze takie kociolki powinny stac na Wegrzech w kazdym markecie, ale sie rozczarowalam. Tez sie za swoim nabiegalam. thiessahttp://sfinjak.wroclaw.pl/eggblognoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7481621035156262327.post-41529902797568455472013-08-12T09:25:41.367+02:002013-08-12T09:25:41.367+02:00.. bo u nas zawsze musi być na bogato :) nie wyobr..... bo u nas zawsze musi być na bogato :) nie wyobrażam sobie jednak by polskie leczo zaczęto nagle nazywać warzywną krajanką duszoną na wędzonce. Przywykłam do tej nazwy, lubię zarówno węgierski oryginał, jak i polską wybujałą wersję. Pozdrawiam.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/00541954964386931355noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7481621035156262327.post-70560539258790980142013-08-11T21:06:21.399+02:002013-08-11T21:06:21.399+02:00W pracy czasem lepiej w dyskusję się nie wdawać :-...W pracy czasem lepiej w dyskusję się nie wdawać :-) <br />Te parowki, jak sądzę, są zastepstwem debreczynek. Cudowne kielbaski, o dwoch stopniach pikantnosci nie mają zamiennika w naszych sklepach. Może autorzy kombinowali w tę stronę :-) Ja kiedys zastąpiłem je kielbaskami wiedenskimi ;-) <br />Kiełbasę paprykową natomiast spotkać można teraz w każdym markecie. Albo wersja węgierska, albo hiszpańska. Skutek jeden - coś pysznego na talerzu :-)<br />Przyjrze się książce. Pozdrawiam<br />bartoldzikhttps://www.blogger.com/profile/13836871855640388536noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7481621035156262327.post-31896098883618916932013-08-11T20:57:24.780+02:002013-08-11T20:57:24.780+02:00Mozna być wpatrzonym w to co dobre, ale w pewnym m...Mozna być wpatrzonym w to co dobre, ale w pewnym momencie źródło zmienia się w rewelacyjny wynik podpatrywania, kombinowania. I to nie jest już to samo. <br />Jesli w schabowym schab zastapimy rybą to czy dalej będzie to schabowy? Historia byla wybitnie wieprzowa, ale teraźniejszosc to rybka :-P <br />Ratatouille lezy daleko, zgodzę się, ale leczo nawet kolo tego czegos naszego nie lezalo. No chyba, ze kazda duszona potrawa, ktora ma w skladnikach paprykę i cebulę to leczo. bartoldzikhttps://www.blogger.com/profile/13836871855640388536noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7481621035156262327.post-63836048098634254952013-08-11T07:07:32.586+02:002013-08-11T07:07:32.586+02:00Oto jest prawdziwe leczo! Bez cukinii, kabaczka i ...Oto jest prawdziwe leczo! Bez cukinii, kabaczka i innych różności, przygotowane na smalcu.<br />Ostatnio w pracy uświadamiałam koleżanki w temacie węgierskiego leczo, że tych wszystkich dodatków nie posiada. Rozgorzała gorąca dyskusja, aż musiałam przynieść książkę o kuchni węgierskiej na poparcie swojej tezy (choć akurat w tej książce występuje leczo z parówkami.<br />Wydaje mi się, że parówki to ukłon w stronę polskiego czytelnika, bo jak wiadomo kiełbasa paprykowa nie wszędzie jest dostępna).<br />Swoją drogą książkę polecam: Klara Molnar, Tadeusz Olszański "Na węgierskim stole - pysznie i domowo".<br />Pozdrawiam qualiettahttps://www.blogger.com/profile/16825284969616131289noreply@blogger.com